25 anys fent bategar el català

Centres


Acolliment lingüístic
← Tornar al llistat de novetats

Novetats

 • Àmbit de Formació i Foment - Dijous, 21 de mar de 2019

  El Programa de Reincorporació al Treball 2018 atorga els certificats a 273 alumnes de Barcelona i municipis propers

  • La SIMC ha finançat 40 cursos de formació laboral en els quals hi ha participat 700 alumnes
  • El certificat inclou la formació laboral i la formació de llengua i cultura catalana de 65 hores a càrrec del Consorci per a la Normalització Lingüística

  El passat dijous 21 de març es van lliurar, a la sala d'actes de la Secretaria d'Igualtat, Migració i Ciutadania els certificats del Programa de Reincorporació al Treball (PRT) 2018 de Barcelona i rodalies. La Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania (SIMC) va finançar la realització de 40 cursos en els quals hi van participar unes 700 alumnes. Ahir es van atorgar els certificats a 273 alumnes de Barcelona i municipis propers que han acabat el curs satisfactòriament i que, per tant, tenen dret al certificat.

  El Programa de Reincorporació al Treball organitzat per la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania (SIMC) del Departament de Treball, Afers Socials i Família, es dirigeix a persones d'origen immigrat amb situació de vulnerabilitat administrativa i té com a objectiu donar els coneixements necessaris per poder integrar-se en el món laboral, assolir l'autonomia personal i promoure la integració a Catalunya.

  La formació consta de dues parts diferenciades: la formació laboral i la formació lingüística i de l'entorn.

  La formació laboral la realitzen entitats socials es complementa amb la realització de pràctiques no laborals a empreses del sector. L'any 2018 han participat en el programa 38 entitats que han fet 40 cursos de 18 sectors professionals: cambrer/a, cuina, manipulador d'aliments, productes en fresc, bugaderia, comerç, atenció al client, neteja despatxos, neteja i manteniment, cambrera pisos, sociosanitari, Maquinista confecció industrial, monitor/a de lleure, control accessos, mossos magatzem, manipulació del bruc, manteniment d'embarcacions i agrari.                      

  Un 44% de l'alumnat estava en situació administrativa irregular. Després d'haver fet la formació s'han inserit laboralment un 17,4% dels alumnes.

  La formació lingüística i de l'entorn la realitza el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL): Aquesta formació consta de 65 hores de llengua i cultura catalana que es divideixen en dos mòduls. El primer mòdul, de 20 hores, inclou els continguts necessaris per al coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic (15 hores) i continguts lingüístics específics del sector professional per al qual es formen (5 hores). El segon mòdul és un curs de llengua general, normalment un B1, excepte en algun cas que s'ha optat per organitzar un curs de nivell inicial.

  El català, eina laboral imprescindible

  L'acte de lliurament va estar presidit la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Ester Franquesa, i el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós.  

  En el seu parlament, la presidenta del CPNL va afirmar que "cal aprendre la llengua per adaptar-se i ser plenament ciutadans d'aquest país. La llengua catalana obre portes perquè si l'entens i la saps, no quedes al marge de la vida quotidiana". "No es pot treballar sense relacionar-se amb els altres i l'instrument per entendre's amb la gent és la llengua", va prosseguir Franquesa, i per això "el govern de la Generalitat acosta la llengua a les famílies, als joves, als pares i els ofereix l'oportunitat d'aprendre-la amb els cursos de català del CPNL i amb programes específics com el PRT en cooperació amb la SIMC amb la voluntat d'associar treball i llengua". Per últim, la presidenta del CPNL va remarcar que "Catalunya està feta amb la diversitat de persones que hi han vingut a viure i que parlen altres llengües".

  El senyor Amorós, per la seva banda, va explicar els mòduls que formen el PRT i va destacar que una novetat d'enguany va ser la formació en Gestió emocional i autoconeixement, "que van cursar uns 100 alumnes del PRT amb l'objectiu d'agafar confiança a l'hora de buscar feina". A més a més, va destacar la importància de la convivència entre les persones i va basar l'assoliment d'aquesta convivència gràcies a tres factors: "treballar per la igualtat, conèixer i reconèixer la nostra diversitat i cercar espais de trobada entre les persones que som diferents".

  El català com a facilitador de la reincorporació laboral

  El CPNL participa en el Programa de Reincorporació al Treball des del 2007, amb la idea de facilitar l'aprenentatge del català als usuaris del programa i, per tant, incrementar les possibilitats d'inserció laboral.

  La participació del CPNL en aquest projecte és, doncs, positiva, perquè facilita el coneixement de l'entorn i de la societat catalana i incorpora la llengua catalana en el context laboral, mitjançant la creació d'entorns cooperatius d'aprenentatge del català.


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter