25 anys fent bategar el català

Centres


Acolliment lingüístic
RSS

Novetats

Mostrant de 1 a 4 de 4 entrades disponibles, de la categoria Materials

 • Àmbit de Formació i Foment - Dilluns, 11 de maig de 2015

  Diccionari de llengües del món

  El TERMCAT publica en línia el 'Diccionari de llengües del món', que conté informació sobre gairebé mil tres-centes llengües.

  El diccionari aplega informació sobre 1.264 llengües: lloc on es parlen, filiació lingüística, dades sociolingüístiques, etc. El nom de cada llengua es presenta en català i en la llengua de què es tracta, i a més a més en àrab, gal·lès, alemany, anglès, espanyol, basc, francès, gallec, guaraní, italià, japonès, neerlandès, occità, portuguès, rus, suahili, amazic i xinès.

  Llegir-ne més

 • Dijous, 14 de juliol de 2011

  Programa de llengua catalana. Nivell inicial

  La Direcció General de Política Lingüística ha penjat al portal de Llengua Catalana el  Programa de llengua catalana. Nivell inicial (versió de 2011).  Aquesta nova versió del programa s’ajusta a les propostes del Marc europeu comú de referència per a les llengües i aporta algunes diferències rellevants en relació l’anterior programa.

  El perfil de l’aprenent d’aquest nivell és un a persona adulta nouvinguda que no  parla cap llengua romànica o que no està  familiaritzada amb els procediments d’aprenentatge de la societat d’acollida.

  Voldria destacar que el programa determina els objectius a partir de les competències que ha d’adquirir l’aprenent, de les habilitats lingüístiques que ha d’assolir, els patrons lingüístics que ha de practicar i els àmbits i els temes més rellevants que ha de treballar a l’aula.

  El programa també explicita que està previst que es puguin assolir els objectius  en 45 hores.

  Tal com comenten a la presentació, es tracta d’un material innovador i per tant la DGPL demana interacció amb les persones que el posin en pràctica, demanen la col·laboració: suggeriments, dubtes, propostes de millora ... 

  Des del Consorci per a la Normalització Lingüística hem participat activament en l’elaboració d’aquest programa, les nostres pràctiques a l’aula, els nostres materials i la tipologia d’alumnes que tenim  han servit de punt de partida i part de les persones que hi han treballat directament són alhora tècnics del Consorci.

  Llegir-ne més

 • CNL de Badalona i Sant Adrià - Dimarts, 16 de mar de 2010

  Català inicial

  El Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià ha confeccionat el quadern de Català inicial. Quadern de l’alumne/a adreçat als alumnes dels cursos inicials de  llengua catalana per tal de facilitar i complementar el treball a l’aula.

  En el disseny d’aquest material s’han tingut presents els punts següents:

  ·         A l’aula hi ha alumnes amb qui no tenim cap llengua vehicular. Aquest material està pensat per a aquest perfil d’alumnat.

  ·         Les sessions mostren situacions de la vida quotidiana en què les persones nouvingudes s’han de relacionar amb l’entorn.

  ·         El contingut té un objectiu comunicatiu. Es tracta molt poc la gramàtica i es treballa sobretot la llengua des de dins i per ella mateixa. Està distribuït en àrees en les quals el lèxic corresponent es presenta amb frases curtes i senzilles per poder resoldre un acte de parla concret.

  A més del quadern s’utilitzen altres eines a l’aula, com la Guia de recursos de la població, el plànol de la ciutat, calendaris, publicitat de botigues i comerços de diferents sectors... D’aquesta manera, allò que es pot aprofitar d’altres materials, no figura al dossier.

  El quadern català inicial s’ha editat expressament en blanc i negre, llevat de la portada i contraportada, que és en color, i està distribuït en 9 àrees temàtiques, més un apartat de recursos a internet. D’altra banda, en la segona edició hi hem afegit un apèndix amb més exercicis i elements descriptius que ens són d’utilitat perquè puguem ampliar coneixements davant l’alumnat que ha assimilat amb més facilitat de la prevista els continguts anteriors.

  Si bé no hem enllestit una guia definitiva per al professorat ens podeu demanar la provisional a l’adreça badalona@cpnl.cat

  Esperem que us sigui de profit.

  Llegir-ne més

 • Àmbit de Formació i Foment - Dimecres, 13 de gener de 2010

  Xerrameca, un material per a les aules de nivell inicial

  En els darrers anys el Consorci ha incrementat l’oferta de cursos de nivell inicial adreçats sobretot a persones que acaben d’arribar a Catalunya i que tenen el primer contacte amb la llengua catalana. En algunes ocasions, aquests cursos requereixen una atenció especial perquè s’adrecen a persones poc o gens escolaritzades i per tant, amb poc o cap coneixement del seu propi alfabet ni de cap altre. En aquest cas, els cursos inicials orientats a l’aprenentatge de la llengua oral han d’evitar el text escrit. És evident que hem d’adreçar  aquestes persones a  les institucions que fan una oferta d’alfabetització, perquè tinguin les mateixes oportunitats que la resta de ciutadans. En tot cas, la nostra missió és oferir-los la possibilitat d’entendre i de parlar en català i per tant, de relacionar-se en català amb altres persones del seu entorn. A partir de l’experiència del CNL Terres de l’Ebre, d’organitzar cursos per a dones magribines no alfabetitzades, vam veure clara la necessitat d’editar un material d’aprenentatge que oferís recursos metodològics i pràctics per al professorat. Així, doncs, Xerrameca és un material que consta de dos dossiers, un per al professorat amb una programació per unitats en el que hi trobarà descrits els objectius, continguts, les estratègies d’aprenentatge i el procediment per dur a terme l’activitat a l’aula i un altre per a l’alumnat, un dossier en imatges que permet seguir les activitats plantejades pel professorat i permet aprendre a construir frases orals a partir dels gràfics o de les il·lustracions. Xerrameca és un material que es pot fer en 20 hores i que es pot adaptar a les necessitats i característiques de cada grup. Us animem a provar-lo!  

  Llegir-ne més

Anterior

 1. 1

Següent


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter