Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Desdezero

  Objectius:

  Objectius

  Crear i desenvolupar un muntatge teatral per:

  Promoure l'ús de la llengua, especialment oral, i la cohesió social

  Propiciar intercanvis relacionals i crear vincles entre persones de procedències diferents

  Projectar la institució a la ciutat i al Camp

  Contribuir a millorar la percepció pública del català com a llengua viva de trobada

  Cohesionar la ciutat

  Destinataris

  Es tracta d'un procés de creació obert a les aportacions i habilitats dels participants, adreçat als alumnes de català, als participants en el Voluntariat per la llengua, als aficionats al teatre... a tothom que hi estigui interessat.

  Resum:

  Desdezero ha estat un projecte col·laboratiu per crear i desenvolupar un muntatge teatral totalment nou, amb l'experiència d'aprendre el català i comunicar-se en aquesta llengua com a rerefons.

  Cada persona hi ha participat en el paper i amb el grau de compromís que ha volgut, descobrint o exercitant les pròpies habilitats.

  El projecte, impulsat pel Centre de Normalització Lingüística (CNL) amb el suport de la Regidoria d'Ensenyament i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, s'emmarca dins un dels gran àmbits en què treballa el Consorci, el de Llengua, cultura i cohesió i ha comptat amb la direcció artística de Ferran Vidilla, actor i director.

  El resultat final es va presentar al juny al Teatre Bartrina, coincidint amb l'acte de final dels cursos de català.

  Desdezero és una adaptació del treball "1, 2, 3... provant", de Jordi Pujol-Nadal i Oriol Lladó i Esteller , que va  guanyar el 9è Premi d'Idees per Promoure l'Ús del Català, que convoquen biennalment la Regidoria d'Ensenyament i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus i el CNL.

  Desenvolupament

  Al mes d'octubre de 2013 el projecte es va presentar a la premsa i també a l'alumnat dels cursos de català i als participants del Voluntariat per la llengua.

  Les persones que hi estaven  interessades s'hi podien inscriure gratuïtament a la secretaria del CNL o per mitjà del formulari del web.

  La crida va tenir bona acollida tant entre persones directament vinculades al CNL com entre persones externes que van conèixer la iniciativa i s'hi van afegir. En total es van recollir una cinquantena de sol·licituds de persones de Reus però també d'altres poblacions del Baix Camp i del Priorat, l'àmbit del nostre CNL.

  El 17 d'octubre es va fer la primera trobada, a la qual van assistir 35 persones, i es va presentar el projecte. Aquell mateix dia els participants ja van conèixer el director, Ferran Vidilla, i van començar a fer jocs i exercicis relacionats amb l'activitat actoral.

  A partir de llavors es van fer trobades setmanals, primer a la seu del CNL però després al gimnàs del CEIP Teresa Miquel, al costat del CNL, que reunia més condicions per als exercicis teatrals.

  Durant els dos primers mesos, les sessions setmanals, de dues hores de durada, van servir per al coneixement personal, el treball de grup, la definició dels objectius d'acord amb les possibilitats i els interessos dels participants i per establir les primeres relacions amb els elements diversos que intervenen en el teatre: guió, treball actoral (cos, veu...), espai escènic...

  Al gener, el taller havia evolucionat i comptava amb un grup  estable i cohesionat format per unes 25 persones que des de llavors van treballar en dos vessants i amb dos equips:  l'actoral  i el que s'encarregava  sobretot de la dramatúrgia, amb algunes persones que participaven en els dos grups..

  Els participants van intervenir-hi fent tasques de documentació, escriptura dels textos, dramatúrgia, preparació actoral, disseny i construcció de l'espai escènic, vestuari i atrezzo, assajos... També van participar en la promoció de l'espectacle, elaborant i fent  una enquesta que van administrar a l'alumnat del CNL i que va fer que aquests coneguessin el projecte de la mà dels mateixos actors i guionistes.

  Finalment,  coincidint amb l'acte de final dels cursos de català i la celebració del 25è aniversari del CPNL, es va estrenar l'espectacle Una història amb doble joc, el 26 de juny al Teatre Bartrina de Reus.

  Anteriorment, el 16 de juny, s'havien representat algunes  escenes a la cloenda dels cursos del SLC de Cambrils, i posteriorment, Una història amb doble joc es va representar a Falset, al Teatre L'Artesana, el diumenge 6 de juny.

  Una història amb dobel joc gira a l'entorn de dos eixos temàtics: la figura del poeta reusenc Joaquim Maria Bartrina i la reivindicació d'un dels menjars més característic dels catalans: el pa amb tomaca.

  Per aquest motiu, en acabar la representació a Reus i a Falset, els espectadors i els actors  van poder compartir un pa amb tomaca i un got de vi.

  Participants

  Han estat persones  interessades a aprendre o millorar el català, algunes de les quals han nascut aquí i altres han vingut d'altres llocs, concretament d'Andalusia, l'Aragó, Romania, Rússia i Veneçuela.

  El grup finament es va estabilitzar amb 20 persones: 13 eren alumnes del CNL, 1 havia participat en el Voluntariat per la llengua, 3 més havien tingut anteriorment algun  tipus de relació amb el CNL i 4 no hi havien tingut contacte abans.

  Quant al seu nivell de català, 3 eren de nivell elemental, 7 d'intermedi, 6 de suficiència i 4 del superior.  Dels de nivell intermedi o de suficiència hi havia força participants nascuts fora de Catalunya amb un domini acceptable però millorable de la lengua oral.

  Valoració del projecte:

  La bona acollida inicial s'explica per la novetat de la proposta i l'encert en la difusió, amb missatges i elements atractius, dissenyats i elaborats per tècnics del CNL.

  Un cop acabada l'experiència, l'organització ha valorat molt positivament aquest projecte: ha afavorit la pràctica oral, s'havien creat vincles personals entre individus de diverses procedències, i entre aquests, el director i l'organització, i es va obtenir un producte final molt digne des del punt de vista artístic.

  S'han complert tots els objectius previstos amb escreix,  i a més ha suposat una experiència il·lusionant i molt gratificant per a les persones que hi han participat.  A més, es va aconseguir el reconeixent del públic, que va omplir el Teatre Bartrina el dia de l'estrena (amb més de 350 localitats) i a Cambrils i a Falset els espectadors també en va fer una bona crítica.

  D'altra banda, pel seu caràcter innovador i original, la premsa local ha anat fent un bon seguiment del desenvolupament del Desdezero.

  Per a l'èxit del projecte ha estat clau el perfil del professional que ha dirigit l'activitat, un home de teatre però que va captar des d'un principi l'essència del Desdezero i que va actuar com a cohesionador del grup, i també la participació de la responsable de la Regidoria de Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus com una membre més de l'equip, a més del suport constant del coordinador de Dinamització del CNL tant en la coordinació del projecte com en la producció de l'espectacle.

  A fi d'obtenir dades objectives del grau de satisfacció dels participants i de l'acompliment dels objectius, un cop acabada l'experiència se'ls va demanar que emplenessin un formulari, que van respondre 14 persones.

  D'aquestes, 13 declaren que els agradaria repetir o continuar l'experiència, 13 que han guanyat fluïdesa a l'hora de parlar en català, 9 que volen participar en el Voluntariat per la llengua, 5 que no ho saben encara, 10 que estan interessades a participar en el Llegir per parlar. Llegir per aprendre i una que no ho sap encara.

   

  Més enllà del Desdezero

  Tot i que el Desdezero estava concebut com un projecte únic, en aquests moments, a petició els participants i tenint en compte els bons resultats, l'organització està valorant si dóna continuïtat al projecte. Hi hauria diverses opcions:

  -Una nova edició seguint el model de l'any passat

  -Que el projecte Desdezero es desenvolupi, autofinançat pels mateixos participants, com una activitat més dels centres cívics de Reus

  -Que els participants que vulguin continuar es constitueixin com a companyia amateur de teatre

  -Que els participants que ho desitgin continuïn vinculats amb el CNL com a participants del Voluntariat per la llengua o del programa Llegir per parlar. Llegir per aprendre.

  Enllaços relacionats

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes