Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Tartera de paraules pallareses

  Objectius:

  Objectius:

  Divulgar trets lingüístics patrimonials de la parla pallaresa a través de la participació dels mateixos parlants.

  Destinataris:

  Població en general

  Resum:

  Durant el mes d'abril i coincidint amb la Diada de St. Jordi s'ha construït una tartera amb més d'un miler de pedres que porten la inscripció d'una paraula o expressió en pallarès.

  Més de 300 persones han acudit a la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp per aportar una paraula pallaresa escrita en una pedra i celebrar els 30 anys de la publicació de la novel·la Pedra de tartera de la novel·lista de Tremp, Maria Barbal.

  Les paraules més freqüents han estat: potxó (petó) broma (núvol), furro (esquerp), orc (estrany), xinar (estirar els cabells), fargar (posar la roba per dins dels pantalons), lego (aviat), muricec (ratpenat); expressions típiques com mai tant (serà massa) i d'altres que només s'utilitzen al Pallars Jussà com pereperep (ruella) o a la Vall Fosca com sociat (esllavissar), llido (allau). També s'han recollit paraules que no surten referenciades en la bibliografia com corrompé (lloc àrid i improductiu), bafurell (corrent) o gratallugues (pessigolles).

  L'activitat ha comptat amb el suport de l'Associació Cambuleta del Pallars Sobirà que vetlla per la conservació de la parla pallaresa i del Servei Comarcal de Català del Pallars Jussà.

  Valoració del projecte:

  L'activitat ha resultat molt atractiva i ha comptat amb molta participació. S'està elaborant un primer vocabulari amb les paraules i expressions recollides en aquesta primera edició.

  Enllaços relacionats
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes