Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Premi Font de Santa Caterina de Microcontes de Montornès del Vallès

  Objectius:

  Objectiu: fomentar l'ús escrit de la llengua i de retruc fomentar-ne l'ús oral amb la lectura en veu alta d'un recull de contes en l'acte de lliurament del guardó.

  El Premi Font de Santa Caterina de Microcontes de Montornès del Vallès va néixer l'any 2005 amb l'objectiu de promoure la sensibilitat per l'art, el gust per les lletres i l'ús de la llengua catalana. El concurs forma part del grup de concursos literaris que tenen lloc arreu de la nostra geografia.

  Destinataris: població en general a partir de 16 anys. 

  Resum:

  Se celebra amb caràcter biennal. L'acte de lliurament del Premi té lloc al novembre durant les festes de Sant Sadurní, patró de la localitat. Fins al moment han tingut lloc sis edicions del Premi amb una gran participació:

  Edicions:

  2005: 39 relats participants

  2007: 69 relats participants

  2009: 52 relats participants

  2011: 140 relats participants

  2013: 159 relats participants

  2015: 125 relats participants

  Els participants, hagin estat guanyadors o no, si ho desitgen poden prendre part en l'acte literari llegint el seu microconte. En les tres primeres edicions es convidava tots els participants a venir a llegir i hi assitien per llegir una mitjana de 20 autors. Des del 2011, i a causa de la gran participació, el jurat escull una vintena de contes, a més dels dos guardonats, i proposa als autors que vinguin a llegir.

  Tots els autors que assisteixen a l'acte i llegeixen el seu conte tenen un obsequi (un llibre + algun petit detall) i també un diploma que els acredita com a participants en el certamen.

  Altres informacions sobre el premi:

  La temàtica del microconte és lliure i el text ha de tenir 750 caràcters.

  El premi al millor microconte és de 350 euros, però també hi ha un accèssit de 150 euros per al conte que queda en segon lloc.

  Durant 4 mesos i mig, aproximadament, de maig a octubre, els originals van arribant a l'Oficina de Català per correu electrònic. Un cop tancat el termini de lliurament és fa arribar el dossier amb tots el contes participants al jurat, que té dues setmanes per llegir-los. Posteriorment, el jurat es reuneix per deliberar i decidir el guanyador del premi i l'accèssit. El jurat està format per la persona responsable de l'Oficina de Català de Montornès del Vallès, la bibliotecària de la biblioteca municipal, l'arxiver municipal, el tècnic de Cultura de l'Ajuntament i una persona de la comarca del Vallès Oriental relacionada amb el món de la literatura.

  En l'acte de lliurament hi participen habitualment l'Escola de Música, Dansa i Aula de Teatre Municipal, ja que s'inicia l'acte amb una peça musical o de dansa i també es fa una teatralització dels contes guanyadors en l'edició anterior. En les dues darreres edicions també hi ha participat, per fer-ne la cloenda, la coral municipal. Tots els col·laboradors (actors, ballarins i cantants) també reben un detall de record (mocador, planta o similar).

  Totes les despeses corren a càrrec de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Montornès: premis, certificats, obsequis, díptics, cartells, programa de mà, despeses del jurat professional (autor de la zona) i despeses tècniques de tècnic de so i de llum derivades de l'espai on se celebra l'acte de lliurament (Espai Cultural Montbarri). 

  Pel que fa al CPNL, l'Àmbit de Projecció del CPNL prepara el disseny del díptic de difusió de les bases. I la feina de gestió i organització del Premi és a càrrec de l'Oficina de Català de Montornès, enguany amb el suport administratiu i de difusió del Servei de Català de Granollers.

  Les bases del Premi es publiquen al mes de maig i es difonen al web de premis literaris de la Generalitat de Catalunya, al web municipal, al web del CNL del Vallès Oriental i mitjançant cartells i fulls de mà que es distribueixen als equipaments del municipi i a les biblioteques públiques de la zona.

  TEMPORITAZCIÓ DE LES TASQUES

  Maig

  Es publiquen les bases del Premi i se'n fa la difusió mitjançant la ràdio municipal, el web municipal (bàner directe a les bases), els comptes de Facebook i Twitter de l'Oficina de Català, el web del CNL del Vallès Oriental i els correus electrònics als usuaris. Durant el període de recepció d'originals, se'n fa difusió periòdica continuada.

  De maig a octubre

  Els textos arriben a l'Oficina de Català i les dades dels autors s'introdueixen en un document Excel (SLC de Granollers).

  Setembre

  Es pacta i s'organitza la participació de l'Escola de Música, Dansa i Aula de Teatre Municipal i de la Coral la Lira en l'acte de lliurament. Es reserva l'espai i les necessitats tècniques de llum i so. S'encarreguen els obsequis per als participants en l'acte.

  Octubre

  Es prepara el disseny del cartell i de la targeta (PDF) de difusió.

  Principis de novembre

  El jurat llegeix els contes participants, es troba per deliberar i decideix el guanyador i l'accèssit. Es fa difusió de l'acte de lliurament a la ràdio municipal, al web municipal  (bàner directe a les bases), als comptes de Facebook i Twitter de l'Oficina de Català, al web del CNL del Vallès Oriental, per correu electrònic als usuaris i s'envia un comunicat de premsa a publicacions comarcals i televisions locals.

  També es prepara l'esquema de l'acte i es confecciona el programa de mà i s'imprimeix.

  Després de l'acte

  Es fa una notícia al web del CNL del Vallès Oriental i al web municipal.

  Valoració del projecte:

  És un projecte enriquidor i del qual el municipi se sent molt orgullós perquè dóna visibilitat al poble i el situa en el panorama literari català. 

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes