Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Concurs "Del Mercat a la taula en català"

  Objectius:

  Els destinataris del concurs eren la població de Pallejà en general i, en concret, els alumnes del nivell Bâsic d'aquesta població.

  Els objectius de l'activitat eren diversos:

  - visualitzar la presència del català a les parades del Mercat Municipal de Pallejà amb motiu del Correllengua d'aquesta població

  - mantenir contacte amb les entitats col·laboradores del Correllengua de Pallejà (la CAL i Palafit) per implicar les parades del Mercat Municipal a dur a terme el concurs

  - promoure i facilitar l'ús del català en un entorn real i quotidià

  - fer conèixer el Mercat Municipal, amb motiu del primer aniversari de la seva inauguració, com també el Servei de Català de Pallejà, a la població en general 

  - desvetllar la curiositat a qualsevol persona davant un repte lingüístic relacionat amb els productes i les parades del Mercat Municipal

  - potenciar el coneixement de l'entorn entre l'alumnat.

  Resum:

  El concurs consistia a saber indicar correctament en català el nom de tres ingredients necessaris per elaborar nou plats diferents de cuina catalana. Per participar.hi, s'havien de dirigir a les parades del Mercat municipal, que s'havien repartit les nou butlletes diferents dels nou plats, i demanar les butllletes. A les dues entrades del Mercat hi havia una urna per dipositar les butlletes amb les dades de la persona participant i les respostes dels ingredients.

  Per facilitar la participació, al costat de cada urna també es podia consultar un cartell amb les imatges dels nou plats i una llista d'ingredients necessaris per elaborar-los. Només calia endevinar quins ingredients de la llista calien per elaborar cada plat mostrat.

  El darrer dia del concurs, dissabte, a la una del migdia es va fer el sorteig al Mercat entre les persones que havien encertat el nom dels ingredients. Els premis eren vals de compra de cinc euros per bescanviar a les parades del Mercat.

  Dies abans del sorteig, alumnes de nivell Bàsic, així com també voluntaris i aprenents del Voluntariat per la llengua, van visitar conjuntament el Mercat i es van ajudar mútuament per trobar i omplir les butlletes.

  Valoració del projecte:

  La valoració va ser molt positiva per part dels venedors de les diferents parades del Mercat per l'interès que va despertar el concurs, per la col·laboració a l'hora de facilitar les butlletes i pel que va representar d'ús del català.

  Els alumnes i els voluntaris i aprenents del Voluntariat per la llengua van gaudir d'una sortida on poder practicar conjuntament el català en un entorn real i quotidià. Es va crear un bon ambient i cohesió de grup, i van conèixer llocs on anar a comprar i fer-ho en català. Va ser una activitat enriquidora especialment per als nouinguts.

  La valoració de la participació també va ser positiva, ja que, el primer any en què s'ha fet el concurs, es van recollir 238 butlletes, de 96 persones participants.

  Com a anècdota, una alumna de nivell Bàsic va resultar la segona persona guanyadora.

  Enllaços relacionats

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes