Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Si l’encertes, l’endevines

  Objectius:

  • Oferir àmbits d'ús del català.
  • Donar a conèixer la nova seu de la delegació de Sant Andreu i atreure la població.
  • Aprofitar el poder de la il·lustració per recuperar l'ús de les frases fetes.
  • Donar contingut als acords de col·laboració amb Escola Superior de Disseny i Art La Llotja i l'Eix Comercial de Sant Andreu.

  Resum:

  L'objectiu era endevinar un total de 46 frases fetes a partir de les il·lustracions penjades als aparadors dels comerços participants del barri de Sant Andreu.

  A partir d'una selecció de frases fetes elaborada des de la delegació, es va demanar als alumnes d'il·lustració de l'Escola Superior de Disseny i Art que fessin un treball d'investigació del significat de les frases fetes i fessin una proposta d'il·lustració. Aquestes il·lustracions es van distribuir pels comerços associats a l'Eix Comercial de Sant Andreu i als establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua del barri. També se'ls van distribuir butlletes perquè els participants poguessin escriure les respostes. Hi havia 3 categories:

  1. 3a categoria: butlletes que tinguessin entre 10 i 15 frases fetes del total de 46.
  2. 2a categoria: butlletes que tinguessin entre 16 i 30 frases fetes del total de 46
  3. 1a categoria: butlletes que tinguessin entre 31 i 46 frases fetes del total de 46.

  Dins de la 1a categoria també hi havia un premi especial per a una de les butlletes amb les 46 frases fetes correctes.

  Un cop els participants havien escrit totes les respostes, havien de dipositar la butlleta en una de les 3 urnes repartides al Centre Cívic Sant Andreu, a l'Eix Comercial de Sant Andreu i a la delegació de Sant Andreu.

  El concurs va durar 15 dies (del 14 fins al 31 de març de 2016) i hi van participar un centenar de persones. L'acte d'entrega de premis es va celebrar el 15 d'abril.

  Valoració del projecte:

  L'activitat va ser molt ben valorada per tots els agents implicats:

  Escola Superior de Disseny i Art La Llotja: aquesta activitat va permetre als alumnes escollits fer les pràctiques relacionades amb el món laboral amb el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona. La delegació de Sant Andreu va fer l'encàrrec als il·lustradors i hi van haver tres reunions de seguiment.

  L'Eix Comercial de Sant Andreu: des del principi va mostrar interès i va demanar una gimcana o activitat per dinamitzar el comerç al barri i, d'una manera especial, el fet que fos a través de les frases fetes perquè hi poguessin participar persones de totes les edats i fomentar la col·laboració intergeneracional.

  Els establiments comercials: tots els establiments van considerar que havia estat positiu participar en aquesta iniciativa perquè la campanya els havia ajudat a fer-se visibles i a donar-se a conèixer a clients potencials. També tots van coincidir que si l'any que ve es repeteix el concurs, hi voldrien participar.

  Des del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona es va considerar molt important acostar els joves al Consorci, tant els alumnes de l'Escola Superior de Disseny i Art La Llotja com els participants del concurs perquè el coneguessin i sabessin les activitats que duu a terme. Un altre factor important va ser treballar en xarxa amb institucions i establiments del territori per tal d'afavorir i potenciar l'ús del català al comerç.

  Enllaços relacionats

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes