Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Vint paraules d'Artur Bladé i Desumvila

  Objectius:

  El Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE) va impulsar entre l'octubre de 2015 i l'abril de 2016 l'activitat "Vint paraules d'Artur Bladé Desumvila", amb motiu de la commemoració del 20è aniversari de la mort de l'escriptor de Benissanet (Ribera d'Ebre). 

  Amb l'objectiu de difondre l'estil literari i la llengua que utilitzava Bladé en les seues obres, es va plantejar una activitat que fomentés el gust per la lectura de l'obra de l'autor ebrenc a través del coneixement de la llengua i, més concretament, del lèxic i les expressions que utilitzava Artur Bladé. D'aquesta manera es pretenia fer visible la riquesa lingüística del català, donar a conèixer el significat d'algunes paraules i expressions genuïnament catalanes però que avui dia ja no són d'ús quotidià, i divulgar l'obra literària bladeriana.

  Resum:

  El CNLTE va seleccionar una vintena de paraules i expressions recollides en l'extensa obra de l'autor i va elaborar un dossier que contenia el material de la campanya per difondre'l entre l'alumnat dels cursos de català, el voluntariat lingüístic i el públic en general. 

  Setmanalment, a partir des del dilluns 26 d'octubre de 2015 i fins a l'abril de 2016, es va difondre setmanalment una d'aquestes vint paraules o expressions a través del programa Llengua.cat de Ràdio Tortosa i de les xarxes socials del CNLTE i de les entitats col·laboradores.

  Les vint paraules i expressions es van introduir en una fitxa que contenia un petit fragment literari on l'autor utilitza el lèxic seleccionat, la referència bibliogràfica, el significat i una petita explicació.

  A banda d'això, es va elaborar un dossier divulgatiu sobre la figura de l'escriptor i es van redactar uns petits comentaris lingüístics de cada entrada fent esment a l'ús, l'àmbit geogràfic, la vivacitat, els sinònims... d'aquest lèxic.

  La llista de paraules i expressions de "Vint paraules d'Artur Bladé Desumvila" és la següent: aliret, aljub, anar de marrinxa, arrupir-se, aviar, balair, brumir, empapussar, esbafec, escamnar, escotorit, fer els fetges, fil d'empalomar, futeral, giragonsa,panarra, pampofigo, sallar, tartanya i xeic!

  Vint paraules d'Artur Bladé Desumvila" va comptar amb el suport i la col·laboració de l'Associació Artur Bladé i Desumvila, que va cedir la imatge que identifica les fitxes; la seu d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre i Ràdio Tortosa.

  Valoració del projecte:

  La valoració és positiva, ja que va permetre al CNLTE posar en marxa la primera activitat commemorativa del 20è aniversari de la mort de l'autor de Benissanet. L'activitat "Vint paraules d'Artur Bladé i Desumvila" no va passar desapercebuda per par de les institucions i organismes que, amb posterioritat, van crear una comissió organitzadora per commemorar l'efemèride.

  El CNLTE va ser convidat a participar a la comissió esmentada i, alhora, va contribuir als actes commemoratius amb l'activitat "Vint paraules d'Artur Bladé i Desumvila" i amb la cessió del logo, que va passar a identificar la globalitat els actes del 20è aniversari.

  També cal valorar com a positiva la difusió del lèxic i l'obra de Bladé i Desumvila que es va fer a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials, la qual cosa va contribuir a popularitzar un autor ebrenc i a visibilitzar el CNLTE a través d'una activitat de foment lingüístic i literari.
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes