Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • El còmic en català

  Objectius:

  L'objectiu de l'activitat era incentivar a la lectura del còmic en català mitjançant l'exposició "Vinyetes. Història del còmic en català", però, alhora, difondre l'evolució d'aquest gènere creatiu en el nostre país entre totes les franges d'edat i impulsar activitats complementàries que reforcessin l'exposició.

  Resum:

  Molins de Rei celebra una fira de molta importància, la Fira de la Candelera, a principi de mes de febrer. Per aquest motiu, vam sol·licitar l'exposició itinerant per al mes de gener fins al cap de setmana de la Fira per tal d'aconseguir un nombre important de visitants. Un cop concedida per a aquestes dates, ens vam posar a treballar en un dossier per als centres educatius per tal de motivar-los per venir a veure l'exposició. Alhora, vam establir contacte amb el Punt Jove per mirar d'organitzar alguna activitat dirigida als joves i amb la biblioteca municipal perquè ens facilitessin material per acabar de completar l'exposició, ja que Molins de Rei és la població on va néixer i viure un conegut dibuixant de còmics -Josep M. Madorell, el creador de Jep, Fidel, Massagran, Pere Vidal, etc.- i volíem dedicar una part de l'exposició a la recuperació d'aquesta figura.

  A banda d'enviar el dossier a les escoles, els oferíem la possibilitat d'explicar-los l'exposició i de treballar allà mateix els continguts que ells volguessin. El resultat va ser que, durant quatre setmanes i dos dies, vam tenir ocupats 15 matins amb les visites de les escoles. Segons l'edat dels visitants, centràvem més l'explicació en qüestions pròpiament relacionades amb els còmics i els seus personatges, mentre que per als més grans, aprofitàvem l'evolució d'aquest gènere per relacionar-ho amb la situació de la llengua des de final del segle XIX fins ara.

  Finalment, la col·laboració amb el Punt Jove va donar com a resultat l'organització d'un taller durant dues tardes dintre de l'exposició i d'un altre entre el 12 d'abril i el 21 de juny, que es va organitzar arran de la demanda que hi va haver per part de joves de la població.

  Cal dir que el Servei de Cervelló també va tenir l'exposició petita itinerant ubicada a la biblioteca municipal i que Vallirana la té sol·licitada per al 2017. 

  Valoració del projecte:

  La valoració que fem de l'activitat és molt bona perquè va tenir molt bona resposta per part dels assistents i vam tenir la implicació d'altres agents, que van acabar també creant les seves activitats.

  En total, van visitar l'exposició 1.602 persones: 688 alumnes de 1r de primària a 4t d'ESO, 8 alumnes dels cursos de català, 319 visitants durant el cap de setmana de la Fira i 587 durant les tardes i els caps de setmana.

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes