Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Pràctiques Lingüístiques als Establiments Col·laboradors (PLEC)

  Objectius:

  Objectiu general:

  Propiciar que els alumnes dels cursos i els aprenents del Voluntariat per la llengua (VxL) puguin reforçar la pràctica del català en els comerços adherits al programa.

  Objectius específics:

  • Dinamitzar els establiments col·laboradors (EC) en el VxL.
  • Promoure que els consumidors, especialment alumnat i parelles lingüístiques, no renunciïn a comunicar-se en català en les relacions comercials.
  • Donar a conèixer la xarxa de comerços i empreses adherides al VxL; és a dir, establiments compromesos a facilitar l'ús del català en la comunicació amb els clients.
  • Afavorir l'ús del català en l'atenció oral del comerç, amb la complicitat de consumidors i venedors paral·lelament.
  • Reforçar l'ús de la llengua catalana fora de l'aula dels alumnes dels cursos de B2 a E2 a través de les pràctiques als EC.
  • Treballar conjuntament les àrees d'Ensenyament i Dinamització, ja que els tnl dinamitzadors i el professorat hauran de consensuar, temporalitzar i dur a terme el projecte.

  Destinataris:

  Alumnat dels cursos (B2-E3), aprenents del VxL, personal que fa l'atenció al públic als EC.

  Resum:

  1. Treball de dinamització dels EC per presentar el projecte: tramesa de missatges electrònics (si poden ser personalitzat, millor), planificació de visites, lliurament de material.
  2. Difusió al web del CNL, FB i als mitjans de comunicació.
  3. Presentació de l'activitat als cursos: cada alumne fa tres pràctiques. Les pràctiques es poden fer individualment, en parelles o petits grups (màxim 3).
  4. Treball de l'activitat a l'aula (alumnes B2-E3).
  5. Realització de les pràctiques lingüístiques. Es poden fer dins l'horari del curs, organitzant una sortida conjunta a una zona de botigues que siguin EC o fora de l'horari del curs, lliurement quan vagi bé als practicants dins el calendari establert pel CNL.
  6. Seguiment de les actuacions dutes a terme: nombre de visites, nombre d'alumnes i d'aprenents del VxL participants, nombre de pràctiques fetes.
  7. Recull de les valoracions dels EC.
  8. Recull dels informes de valoració de cada curs que fan els professors.
  9. Difusió de les valoracions finals: notes de premsa al web del CNL, mitjans de comunicació, publicació a les xarxes socials.

  Valoració del projecte:

  Les pràctiques signifiquen una experiència rica i significativa per a l'alumnat

  Per als alumnes és una pràctica molt positiva. Els ajuda a perdre la vergonya. L'alumnat rep un reforç positiu molt important.

  Per als EC també és una pràctica molt positiva. Les pràctiques incideixen en l'actitud d'iniciar i mantenir el català en les converses.

  La implicació de les persones que fan atenció al públic és bàsica per aconseguir que s'usi el català preferentment, tret que el client manifesti que no l'entén. Per això en pocs casos es produeix la barreja de català i castellà.
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes