Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Gimcana "La ruta dels enigmes"

  Objectius:

  Potenciar el català com a llengua d'acollida i de cohesió social.

  Difondre la diversitat lingüística i cultural de Vilanova i la Geltrú.

  Afavorir canvis positius en els hàbits lingüístics.

  Incrementar l'ús del català en l'atenció al públic, tant en els establiments comercials com en els espais municipals.

  Fomentar l’ús social del català entre l'alumnat dels instituts, l’Escola d’Adults i el Servei de Català.

  Potenciar la transversalitat i la cooperació entre els diferents organismes que formen part de la Xarxa d'Espais per la Llengua (XELL).

  Resum:

  La gimcana "La ruta dels enigmes" va ser una activitat organitzada per la Xarxa d'Espais per la Llengua (XELL). La Xarxa està liderada per l’Ajuntament de la ciutat i hi participen també l'Associació de Dones La Frontissa; Càritas Interparroquial; Creu Roja; ELIC, Servei Educatiu del Garraf; Escola d'adults Teresa Mañé; el Servei de Català, i, per part de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, els serveis de Convivència, Política Lingüística i la Xarxa de Centres Cívics. El Servei de Català del Garraf i Vilanova i la Geltrú forma part d'aquesta xarxa des de l'inici (any 2006).

  L'objectiu de la XELL és que el català sigui la llengua d'ús habitual que afavoreixi la cohesió social. Cada any ha organitzat una activitat pública: exposició "Les llengües a Catalunya" (2007); Batibull de paraules, en el marc de l'Any Internacional de les Llengües (2008); campanya "En català, naturalment!" (2009); gimcana "Troba el nyap!" (2010); gimcana "La ruta dels enigmes" (2011), i parada de la XELL per Sant Jordi (2012).

  La gimcana "La ruta dels enigmes" va consistir en un recorregut per 11 equipaments municipals i 1 supermercat de Vilanova i la Geltrú en els quals s’havien de resoldre diferents tipus de proves. La tipologia de les proves era diversa i pretenia despertar l’interès per aspectes de la diversitat lingüística i cultural de la ciutat que són visibles en fets concrets com ara el nombre de llengües dels alumnes de l’Escola d’Adults Teresa Mañé, en quantes llengües diferents rep publicacions la Biblioteca Joan Oliva o bé com es diuen en tagal alguns dels objectes exposats al Museu Víctor Balaguer.

  Durant l’itinerari establert per recollir les solucions als enigmes plantejats en aquesta gimcana, els concursants s’havien d’adreçar a les persones que fan atenció al públic en els equipaments que hi van col·laborar. Per això, paral·lelament, es van fer tres sessions de sensibilització adreçades a les persones que havien d'atendre els participants en cadascun d’aquests espais (30 treballadors municipals i del supermercat Hiper Simply).

  La gimcana estava oberta a totes les persones nascudes abans del 1999 o en aquell mateix any. Les persones encertants de totes les respostes van entrar en el sorteig de diferents obsequis. Els primers premis eren un televisor de 32" LCD i un ordinador ultraportàtil 10.1".

  Valoració del projecte:

  La valoració general de l'activitat és positiva. D'una banda, va permetre plantejar aspectes sobre criteris d'atenció al públic que, d'altra manera, no s'haurien explicitat de manera clara al personal que es relaciona amb els usuaris dels equipaments participants i, de l'altra, els alumnes dels cursos de català i de l'Escola d'Adults s'hi van implicar suficientment. En canvi, no es va aconseguir arribar als alumnes dels instituts de secundària.

  Un altre aspecte positiu va ser el treball en xarxa que es va dur a terme entre la XELL i altres organismes: biblioteques, comerços, mitjans de comunicació, espais culturals i clubs esportius.

  Considerem que aquesta actuació és molt recomanable per incidir en el procés de canvi en els hàbits lingüístics.

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes