Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • La teva frase feta preferida

  Objectius:

  L’objectiu del joc és parlar de llengua, pensar en la llengua i discutir o reflexionar sobre la frase feta preferida en català.

  És un joc lingüístic adreçat a tota la població en general, a col·lectius rubinencs de cultura popular (els Castellers de Rubí, els Geganters de Rubí, l’Esbart Dansaire, etc.), al teixit associatiu, a escoles del Pla educatiu d’entorn (el CEIP Montessori, el Mossèn Cinto Verdaguer, el Vint-i-Cinc de Setembre, el CEIP Ramon Llull, el CEIP Rivo Rubeo), a comerços i al Centre Residencial d'Acció Educatival'Espurna.
   

  Resum:

  És una iniciativa en què els participants han de dir quina és la frase feta, locució o refrany que més els agrada en català, ja sigui per la seva sonoritat, pels records que els porta, pel seu significat, perquè és intraduïble,per les emocions que els desperta, etc., i explicar-ne els motius de l’elecció.

  Hi ha dues formes de participació: “en grup” per als col·lectius rubinencs (aula d’acollida, grup classe d’una escola o d’un institut, entitat, associació...), o bé “individualment”, com a rubinenc o rubinenca.

  S’hi pot participar emplenant les butlletes en paper o bé virtualment. L’inici del joc sol coincidir amb el dia de Sant Jordi i sol acabar amb la Festa Major de Rubí, quan es fa públic el veredicte i els guanyadors

  Les butlletes en paper i les urnes per dipositar-les es poden trobar al SLC, a la Biblioteca Mestre Martí Tauler i a Ràdio Rubí. A les escoles del Pla educatiu d’entorn i a alguns establiments comercials adherits a la campanya del Voluntariat per la llengua també s’hi poden trobar les butlletes en paper, cosa que fa que les paraules i frases fetes rebudes hagin sigut molt heterogènies i el ventall d’edats dels participants molt ampli: des dels 6 fins als 78 anys.

  Les butlletes virtuals es poden trobar al web del CNL de Terrassa i Rubí, i al web del Comissionat de Política Lingüística de l’Ajuntament de Rubí.

  Totes les paraules i les frases fetes rebudes es van difonent a través del Facebook del CNL.

  D’una banda, les que hem rebut amb més freqüència, són les preferides dels rubinencs. D’altra banda, entre totes les persones o entitats que envien propostes al llarg de tot el període de vigència del joc lingüístic, se sortegen alguns obsequis com ara samarretes i entrades al cinema. A part, cada escola participant es va endur el joc Scrabble en català.

  El veredicte es fa públic un dia concret durant una activitat concreta de la Festa Major de Rubí. Després es publica al web del CNL de Terrassa i Rubí, al Facebook i al web del Comissionat de Política Lingüística de l’Ajuntament de Rubí. També es fa públic a través dels mitjans de comunicació de la ciutat (ràdio municipal i diari setmanal) i s’hi parla o s’hi envia un article que explica l’origen de la paraula o frase feta preferida.

  "La teva frase feta preferida" és la continuació de la reeixida proposta que es va dur a terme a Rubí l'any 2011 de "La teva paraula preferida", aprofitant el joc que, amb aquest nom, ja s'havia dut a terme en altres localitats i mitjans de comunicació. Per l'any 2013, atès l'èxit d'aquestes dues activitats, ja estem pensant en una altra edició: "La teva cançó preferida" (en català, esclar!).

  Valoració del projecte:

  La intenció era fer l’activitat com més transversal millor, vinculant-hi diferents sectors socials com ara escoles, aules d’acollida i grups de cultura popular, comerços, etc. I això s'ha aconseguit amb escreix.

  També es pretenia que la gent parlés de llengua i reflexionés sobre paraules o refranys en desús. La xifra de paraules i frases fetes rebudes és força alta (360 paraules en la primera edició i 162 frases fetes en la segona), per això considerem que la valoració és positiva, ja que hi ha hagut molts participants i al carrer "se n'ha parlat". Fins i tot l'Imma Monsó s'hi va referir en una columna seva al diari.

  Aquesta activitat s'ha dut a terme des del Servei Local de Català de Rubí, en col·laboració amb el Comissionat de Política Lingüística de l’Ajuntament de Rubí, Ràdio Rubí, el Pla educatiu d’entorn de Rubí i la Biblioteca Mestre Martí Tauler, i amb el suport del CNL de Terrassa i Rubí.

  Finalment, val a dir que La teva paraula preferida, a petició del SLC de Rubí, va ser integrada dins de l’Any de la paraula viva del web de l’Institut d’Estudis Catalans, que es va crear arran de la commemoració del centenari del naixement de Joan Maragall.
   

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes