Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Nadala 2012

  Objectius:

  Els destinataris són els alumnes dels cursos de català i els voluntaris i aprenents del programa Voluntariat per la Llengua. Els objectius del projecte són difondre la cultura catalana, sobretot la relacionada amb el Nadal, millorar la pronúncia de la llengua oral i, d'altra banda, aprofitar l'esdeveniment perquè s'interrelacionin l'alumnat de nivells diferents i els participants del programa VxL.

  Resum:

  L'alumnat dels cursos de català del CNL felicita Nadal cantant. En això consisteix aquesta activitat que, enregistrada i penjada a Youtube, té com a objectius difondre la cultura caltalana, millorar la pronúncia de la llengua oral i estimular el sentiment de pertinença a un col·lectiu més ample que el grup-classe.

  Un cop feta la tria de la cançó i fixats els objectius (difusió cultural, millora en l'aprenentatge, interrelacions personals):

  -Es difon la idea de cantar una nadala conjunta entre l'alumnat i el Voluntariat per la Llengua amb la finalitat de fer-ne la felicitació de Nadal del Centre.

  -Es reparteix la lletra i la música de la cançó ("25 de desembre") entre tots els alumnes i voluntaris i aprenents per anar-s'hi familiaritzant.

  -Es queda un dia per aprendre i assajar la cançó. -Es treballa el vocabulari específic nadalenc així com les tradicions que hi estan lligades, a més d'explicar l'origen català de la cançó i el fet que és de les nadales més traduïdes.

  -Es fan apunts fonètics per millorar la dicció.

  -S'enregistra la cançó, es fa el muntatge i es penja a Youtube.

  -Es fa una visualitació del vídeo entre l'alumnat dels cursos en general.

  -Es difon el vídeo entre els habitants institucions i entitats de Cornellà. També, per correu electrònic amb un enllaç, entre persones i centres del CPNL. Es publica com a notícia, amb l'enllaç corresponent, a la web del CNL i en el butlletí trimestral "NL informació". Abans de Reis havia superat les 950 visualitzacions (985 a final de gener de 2013).

  L'enregistrament del vídeo es fa amb diverses càmeres de telèfons mòbils i els vídeos resultants es munten amb un programa d'editor de vídeos d'Ubuntu. El fet d'escollir aquest programari del sistema Linux fa que haguem de descarregar-lo i intstal·lar-lo a l'ordinador (que només incorpora el Windows). S'escull aquest editor perquè permet que a l'hora de fer el muntatge es puguin posar dos o més vídeos en la línia temporal i així poder fer una transició entre enregistraments molt més adequada.

  Valoració del projecte:

  La valoració general de l'activitat és molt positiva. D'una banda, reforça els vincles entre els participants i la cultura catalana i, de l'altra, s'aprofita una festa celebrada a nivell mundial per festejar-la conjuntament i en català. En aquest sentit no s'ha de menystenir la importància del mitjà: pot veure's i sentir-se arreu del món, amb amics i familiars presents o no.

  De tota manera, pensem que hauria estat molt positiu buscar la col·laboració d'entitats de la ciutat perquè hi participessin i fer que s'hi impliquessin.

  Pel que fa a les qüestions tècniques, el temps de muntatge del vídeo va ser molt més llarg del que havíem previst inicialment, a causa d'un maquinari que no tenia prou capacitat per allotjar dos sistemes operatius.

   

  Enllaços relacionats

  1 Comentari

  1. Escrit per MACM el 02/18/13 a les 11:59

   L'alumnat és una bona via de dinamització de la llengua i la cultura catalanes. Aquesta activitat és una bona iniciativa, ha estat molt comentada perquè ha agradat molt.

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes