Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Dis-hi la teua! Paraules i expressions ribagorçanes

  Objectius:

  Objectius

  *Crear consciència i autoestima de la varietat alt-ribagorçana del català, promoure'n l'ús i divulgar-la entre la població en general i en els centres d'ensenyament i les associacions culturals, en particular.

  *Aconseguir la implicació de diferents entitats, organitzacions i Administració pública de l'Alta Ribagorça per promoure la llengua.

  Destinataris

  Població general  i escolar de l'Alta Ribagorça

  Resum:

  La segona quinzena de gener del 2013 va tenir lloc a l’Alta Ribagorça l’activitat Dis-hi la teua! Paraules i expressions ribagorçanes, activitat que s’emmarcava dins el cicle Al voltant de la nostra llengua.
  Dis-hi la teua! consistia en què la gent, tant la població en general com els escolars de la comarca, proposessin paraules o expressions que consideressin característiques del seu parlar alt-ribagorçà, mitjançant l’emplenament de butlletes que es dipositaven en unes urnes situades a la Biblioteca del Pont de Suert i als diferents ajuntaments de la comarca , o via Facebook.
  Aquesta proposta va tenir una resposta considerable: més de 700 paraules i expressions van ser proposades pels nombrosos participants. Les més repetides van ser, entre altres: bordegot, botjar, carrrota, eixemonit, escampa, fato-a, ferrada, garbera, potxó i trumfa.
   

  Valoració del projecte:

  Valorem molt positivament la participació de la població de l'Alta Ribagorça en aquesta actuació i l'interès per donar-hi continuïtat.

  Actualment,  s’està treballant en col·laboració amb la Universitat de Lleida, l’Ajuntament del Pont de Suert, el Centre de Recursos Pedagògics i el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça per donar continuïtat a  aquesta  iniciativa i crear una eina que permeti  la participació continuada, que arribi  amb especial  facilitat al públic jove i que sigui fàcil de gestionar.  Es tractaria de dissenyar i crear una eina web per a la dinamització lingüística en l’àmbit del ribagorçà, particularment a l’Alta Ribagorça.  L’estructura seria una base de dades que prengués la forma d’un diccionari i recull de fraseologia o expressions, amb caràcter volgudament participatiu i dinàmic.

  Enllaços relacionats

  1 Comentari

  1. Escrit per Josep Maria el 05/27/13 a les 13:02

   Salutacions a la Ribagorça.

   Ferrada i trumfa es poden (o es podien?) sentir també en pobles del Baix Camp i el Priorat.

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes