Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Ganxet Pintxo i Ganxet Llengua: el català a la ruta de tapes de Reus

  Objectius:

  Mantenir la relació amb les organitzacions empresarials i les empreses del sector de l’hostaleria.

  Garantir la denominació catalana i l'adequació lingüística de les 50 tapes participants i del fullet de difusió del certamen.

  Sensibilitzar els consumidors i els empresaris de la importància de valorar l’atenció en la  llengua del client i de l'existència d'una normativa que ha de garantir els drets lingüístics.

  Els destinataris són:

  Els establiments participants en la Ganxet Pintxo

  El públic que participa en la convocatòria

  La Cambra de Comerç i l'Associació d'Hostaleria de Reus i el Baix Camp (ASHDRE)
   

  Resum:

  La Ganxet Pintxo mobilitza durant dues setmanes, i en dos períodes (primavera i tardor), aproximadament 50 bars i restaurants de Reus i un nombrós públic que vota les millors tapes (premi Ganxet Pintxo) i els establiments que fan major ús del català (premi Ganxet Llengua). La butlleta de votació inclou apartats per als dos premis.

  La participació del CNL en la Ganxet Pintxo ens permet recordar a la ciutadania, als establiments i a les organitzacions del sector la importància dels aspectes lingüístics en la comunicació amb els clients i ens permet fer-ho col·laborant en el certamen des de la mateixa organització.

  Actuacions

  Contactes amb la Cambra de Comerç de Reus per mantenir la participació del CNL en les edicions de 2013 de la Ganxet Pintxo. Renovació de l’acord de col·laboració.

  Seguiment dels acords signats amb l’ASHDRE.

  Inclusió de la gestió per estendre la idea del premi Ganxet Llengua a altres rutes de tapes similars arreu de Catalunya, amb l’adaptació corresponent, dins l’acord de col·laboració amb la Cambra de Comerç.

  Manteniment en les bases generals de participació en la Ganxet Pintxo del punt referent al requisit lingüístic concret de tenir la llista de tapes de l’establiment, en qualsevol format, almenys en català.

  Inclusió del premi Ganxet Llengua  com a punt específic de les bases de participació en la Ganxet Pintxo.

  Manteniment de la votació per al premi Ganxet Llengua en la butlleta de votació popular de la Ganxet Pintxo.

  Revisió de les tapes i del fullet informatiu del certamen.


  Difusió del premi Ganxet Llengua  i de la participació del CNL a través de premsa, web, Facebook, Twitter.
   

  Enviament d’un missatge als establiments participants per recordar els requisits lingüístics i oferir els serveis: formació i assessorament lingüístics i Voluntariat per la llengua.
   

  Recollida de demandes a través d’un formulari electrònic inclòs al missatge d’oferiment del serveis.
   

  Elaboració d’un informe final amb avaluació dels objectius de l’edició, propostes de millora i contacte amb establiments.
   

  Participació en la valoració, decisió i lliurament del premi Ganxet Llengua.
   

  Difusió del resultat del Premi Ganxet Llengua.
   

  Comunicació als establiments en què s’hagi tingut coneixement d'incompliments de la LPL, per oferir suport lingüístic.

   

  Valoració del projecte:

  Valorem positivament  el desenvolupament del projecte.

  Valorem que a poc a poc els establiments demanin assessorament per adequar-se lingüísticament i/o es facin establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua.

  Valorem molt positivament la implicació de la Cambra de Comerç de Reus en aquest i altres projectes de promoció de l'ús del català en l'àmbit socioeconòmic.

  La resposta de la ciutadania és positiva i es manifesta en la participació en el premi Ganxet Llengua i en la participació en les xarxes socials. La major part d'inputs són positius però hi ha algun comentari crític, també, des de posicionaments partidaris de desvincular l'ús del català en l'atenció al client de la qualitat del servei.

  Confiem que si hi ha possibilitat els continguts lingüístics de la ruta de tapes puguin estendre's a altres ciutats de Catalunya amb la participació dels CNL si ho consideren oportú.

  2 Comentaris

  1. Escrit per Josep Maria el 10/28/13 a les 17:58

   Revisem el nom de les tapes de la Ganxet Pintxo. Oferim el servei de revisió a tothom però no hi ha un excessiu interès per l'oferta. També fem seguiment de la situació especialment en aquells establiments que s'incorporen per primera vegada a la Ganxet. A poc a poc anem tenint relació amb tots els establiments del sector.

  2. Escrit per Lanoa123 el 07/15/13 a les 12:24

   Reviseu es cartes dels establiments que hi participen?
   És una bona pràctica que podria estendre's en altres indrets de Catalunya, ara que està de moda aquesta activitat de les tapes. Felicitats!!!

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes