Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Videotertúlies Vxl

  Objectius:

  — Oferir una nova activitat per dinamitzar les parelles lingüístiques.

  — Facilitar la comunicació entre parelles lingüístiques de diferents localitats (ja sigui del mateix CNL, entre diversos CNL o entre CNL i altres institucions, entitats o organitzacions).

  — Sensibilitzar els participants del projecte Vxl que aquesta és una activitat que es practica per tot el país.

  Destinataris:

  — Parelles lingüistiques de qualsevol CNL

  — Alumnes de català de la Universitat d'Oxford

  Resum:

  El projecte sorgeix arran de la col·laboració entre el magazin radiofònic del CNL de Tarragona «1/4 de català» (14 temporades a Tarragona Ràdio, 96.7 FM) i Marina Massaguer, tarragonina lectora de català a la Universitat d'Oxford (Gran Bretanya).

  L'últim programa de cada mes hem fet la secció «Tu a Oxford i jo a Tarragona Ràdio», amb una entrevista per Skype amb la Marina, que ens ha explicat les seves vicissituds de tarragonina a Oxford, els progressos dels seus alumnes i com aquests perceben la llengua i la cultura catalanes i tarragonina.

  Fruit d'aquests converses va sorgir la idea de fer una videotertúlia entre els seus alumnes i els del SLC de Tarragona, com a experiència de final de curs. L'Skypetertúlia es va fer el 30 d'abril, des del Centre Obert de Català de Tarragona. Podeu llegir-ne la crònica als enllaços adjunts.

  Vist l'èxit de l'experiment, des del CNL de Tarragona ens plantegem explotar-lo en diverses modalitats:

  1. Mantindrem la secció «Tu a Oxford i jo a Tarragona Ràdio» a la 15a temporada d'«1/4 de català» i, atès que la Marina Massaguer ja tindrà alumnes de segon nivell, ens proposem fer una Skypetertúlia trimestral entre els estudiants britànics i els nostres.

  2. Proposem fer videotertúlies entre parelles lingüístiques de diversos serveis del nostre CNL. De moment, està previst que hi participin el SLC de Tarragona i les OC de Calafell i de Valls.

  3. Una primera ampliació del radi d'acció es podria plantejar entre CNL diversos.

  4. Una segona ampliació de l'àmbit geogràfic de les nostres videotertúlies podria plantejar-se amb el voluntariat lingüístic del País Valencià.

  Valoració del projecte:

  Logistica de l'activitat

  — Per a les vídeotertúlies entre parelles lingüístiques entre serveis del mateix CNL, es ttracta d'establir una calendari, amb dies i hores concretes en què les  parelles es poden "trobar", des dels respectius COC o les seus dels SLC i les OC. Exemple: dimecres de cada setmana, de 12 a 1 del migdia i de 6 a 7 de la tarda.

  — Per a vídeotertúlies entre diferents CNL, cal establir dia i hora entre els centres, de comú acord.

  — Per a ampliar el nostre àmbit geogràfic, caldrà fer una mica de treball de recerca i posr-se en contacte amb serveis lingüístics del País Valencià.

  — És molt recomanable establir un mínim guió previ de les tertúlies i que les parelles que vulguin fer-les el tinguin una mica clar (bàsicament per estalviar situacions de bloqueig, de "ves, i ara de què parlem?").

  Requisits tècnics

  — Es necessita un ordinador amb webcam i Skype a cada servei dels que hagin de participar-hi, amb connexió a Internet de la màxima velocitat possible perquè la videotertúlia flueixi sense talls.

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes