Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Ells fan l'esforç, i tu que ets d'aquí... no els parlaràs en català?

  Objectius:

  - Sensibilitzar la població catalanoparlant perquè no canviï de llengua.

  - Fomentar que les persones que no parlen català, l'aprenguin.

  - Visibilitzar el CPNL.

  Destinataris: La població en general

  Resum:

  Amb l’augment de població nouvinguda que va incorporar-se a les classes de català el 2004, el CNL Montserrat va decidir organitzar l’exposició fotogràfica "Ells fan l’esforç. I tu que ets d’aquí... no els parlaràs en català?" a Manresa i a Igualada amb l'objectiu de sensibilitzar la població cap a un canvi d'actituds: continuar parlant en català encara que l'interlocutor tingués una aparença estrangera. Les persones fotografiades eren alumnes dels cursos de català i aprenents del programa VxL del CNL Montserrat, que demanaven amb una frase senzilla, impresa al peu de la foto, que les persones catalanoparlants se'ls adrecessin en català.

  L’exposició a Manresa, formada per 22 fotografies, fetes en l’estudi del fotògraf Josep Rojas, i col·laboració desinteressada d’aquest, van exposar-se per primera vegada del 15 al 27 de novembre de 2004.

  Al llarg del temps, el missatge, que per mitjà d’aquestes fotografies es transmet, continua sent actual, per això el conjunt fotogràfic s’ha anat exposant al llarg dels anys, acompanyat, en algunes ocasions, de conferències sobre la cohesió, o simplement per gaudir del bon treball del fotògraf Josep Rojas i sensibilitzar la població catalanoparlant que cal que no canviï de llengua davant d’una persona que s’expressa en català amb certa dificultat o pel sol fet que físicament aparenta ser d’un altre país.

  Per aquest motiu, durant el 2013 s'ha previst un treball i constant de sensibilització lingüística i visualització del CNL, i amb aquesta finalitat s'han organitzat les actuacions següents:

  1) Exposició de la mostra fotogràfica "Ells fan l'esforç. I tu que ets d'aquí... no els parlaràs en català?"

    . Espai Social de Manresa, de l'1 de gener al 28 de febrer

    . Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga, del 4 al 14 de juny

    . Biblioteca Central d'Igualada, del 25 de juny al 3 d'agost

    . Fundació Universitària del Bages (FUB) de Manresa, del 30 de setembre al 31 d'octubre

    . Establiments comercials de Manresa, amb col·laboració de la UBIC de Manresa, del 6 de novembre al 16 de desembre, en el marc de la Fira Mediterrània de Manresa.

  2) Difusió dels dels OPI de Manresa, cedits per l'Ajuntament.

    . Gestió i organització de la difusió de les imatges de 1,20 x 1,76 m, amb el missatge corresponent a 12 OPI de Manresa, del 10 de gener al 6 de febrer i del 26 de febrer al 30       de març.

  3) Elaboració en format powerpoint i vídeo de les imatges amb la frase corresponent.

    . Acord de col·laboració amb la Fundació Universitària del Bages (FUB) de Manresa, per difondre el vídeo "Ells fan l'esforç. I tu que ets d'aquí... no els parlaràs en català?" en el circuit tancat de TV en la pantalla de grans dimensions del vestíbul del centre universitari, del 15 de setembre al 31 d'octubre.

    . Acord de col·laboració amb els establiments de restauració Diesa, per difondre el vídeo pel circuit tancat de TV dels seus 22 restaurants.

    . Acord de col·laboració amb Ig-nova Tecnoespai d'Igualada per difondre el vídeo pel circuit tancat de TV de l'organització.

  4) Difusió de les activitats en els mitjans de comunicació locals, en el web del CNL i en el   Facebook.

  Àlbum

  Valoració del projecte:

  La valoració és molt positiva per diferents motius: hem establert contactes i acords posteriors amb organitzacions molt importants com la Fundació Universitària del Bages, on 3.957 persones de la comunitat universitària han pogut veure les fotografies i copsar el missatge que cal aprendre català i parlar-lo. A més, hem signat un acord en virtut del qual hem impartit un curs de nivell D a la universitat. Hem continuat la relació establerta amb la UBIC, els establiments Diesa i Ig-nova, i amb les activitats dutes a terme amb la col·laboració d'aquestes organitzacions hem aconseguit difondre les imatges i els serveis del CNL Montserrat a una part molt important de la població.

  Aprofitar la Fira Mediterrània que s'organitza anualment a Manresa per difondre les fotografies en els aparadors d'establiments de la ciutat ha estat molt positiu, ja que aquesta fira aporta milers de visitants a la ciutat.

  Les exposicions dutes a terme en sales de Manresa, Igualada i Berga han permès aconseguir un dels objectius, sensibilitzar la població i "que se'n parli" i visualitzar els serveis de català del territori. Així mateix, el fet d'exposar les imatges en els OPI de la ciutat de Manresa ha suposat una forta visualització del missatge i una gran atenció dels mitjans de comunicació.

   

   

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes