Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Lèxics específics com a eines de dinamització

  Objectius:

  • Treballar amb entitats i establiments comercials i tenir un pretext per mantenir-hi un contacte continuat després de signar un acord de VxL o per posar-nos-hi en contacte si encara no l'hem signat. 

  Trobar un projecte que sigui de Centre, aplicable a tots els serveis i que busqui la implicació dels ajuntaments i del Consell Comarcal.

  • Col·laborar en la promoció de la cultura popular pròpia com a mitjà d’integració – que aquest sí que és un programa de concert- i remarcar el caràcter català d’aquestes manifestacions culturals.

  Els destinataris directes són els membres de les entitats i els responsables dels establiments comercials. La nostra intenció és que reparteixin els lèxics durant les seves sortides i es faci difusió entre la població en general. Com que aquesta eina també ens ha permès fer visites a les seus de les entitats amb alumnes i participants del programa VxL els hem aprofitat per fer treball previ a classe.

  Resum:

  Elaboració i edició d’uns lèxics sectorials amb implicació d’agents de l’àmbit de l’activitat. S’ha col·laborat amb entesos i artesans de cada àmbit concret, des del treball de camp per a la selecció del lèxic fins a l’elecció del format, la revisió del text, la impressió i la difusió.

  • L’any 2011 es va fer el lèxic "Diables del Vallès Oriental, una colla de mots de foc i festa".

  • El 2012 es va fer "Gegants del Vallès Oriental, una colla de mots de festa i majestat".

  El 2013 s'han elaborat "Gitanes del Vallès, una colla de mots de ball de plaça" i "Del porc, fins la cua és bona".

  Hem fet presentacions públiques dels lèxics: el lèxic dels diables, a Canovelles; el lèxic dels gegants, a Granollers; el lèxic del ball de gitanes es farà a Granollers, i el lèxic del porc, a la Garriga. A banda d'aquestes presentacions genèriques, se n'han fet 17 més a diferents pobles de la comarca.

  • Els grups d'alumnes i els participants del Voluntariat per la llengua han fet visites a les seus de les entitats i també les entitats han entrat a les aules per presentar la seva activitat.

  • Hem signat acords de col·laboració del Volutnariat per la llengua amb les colles i establiments implicats.

  Valoració del projecte:

  Considerem que molt bona, perquè:

  - S'han complert els objectius: hem tingut contacte amb els sectors implicats durant el procés i la difusió.

  - Hem elaborat un material i tenim una eina nova i és tal com la volíem.

  - Ha agradat als destinataris i ens la demanen i la fan servir. I se la senten seva, perquè els hem fet participar en el procés de redacció.

  - Hem tingut en compte el fet de poder imprimir el lèxics amb la personalització de les colles (en el cas dels diables) o bé dels ajuntaments.

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes