Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • La Trobada Gastronòmica del VxL de Badalona i Sant Adrià, un espai consolidat per a l'ús col·loquial de la llengua

  Objectius:

  Objectius:

  Trobada lúdica on voluntaris i aprenents, participants dels clubs de lectura fàcil “En català, llegim i parlem” i grups d’alumnes del CNL

  tenen un nou espai d'ús de la llengua

  incrementen les competències lingüístiques orals i escrites

  es cohesionen socialment

  estableixen el català com a llengua de relació

  coneixen espais culturals o socials del territori als quals tenen accés

  Destinataris:

  Participants en el VxL

  Alumnes de nivell intermedi o de suficiència

  Alumnes de nivell bàsic o elemental

  Participants en els clubs de lectura fàcil "En català, llegim i parlem"

  Socis de l'entitat col·laboradora

  Altres

  Resum:

  A Badalona i Sant Adrià hem celebrat ja cinc edicions de la Trobada Gastronòmica del Voluntariat per la llengua, i amb aquesta experiència hem pogut protocol·litzar detalladament l'activitat.

  Cada vegada organitzem la Trobada en un espai diferent alternant les dues ciutats, i treballem conjuntament amb alguna de les entitats col·laboradores del VxL o amb alguna institució (que també poden convidar-hi els seus associats). Així, per exemple, l’any 2012 es va fer a l’Ateneu Adrianenc, entitat col·laboradora del VxL a Sant Adrià de Besòs, i el 2013 al Centre Cívic Can Cabanyes, espai municipal de Badalona.

  En aquest un encontre lúdic participen voluntaris i aprenents, però també hi són convidats els participants dels clubs de lectura fàcil “En català, llegim i parlem” i dos grups d’alumnes del CNL: un en què es treballi el text instructiu (la recepta d'un plat) -fan una activitat didàctica que està compresa en el programa i se’ls anima a posar-la en pràctica i a aportar-la a la trobada gastronòmica, al costat dels altres plats- i un altre en què als alumnes els convingui tenir un nou espai d'ús de la llengua, un lloc distès per parlar en català i fer una pràctica lingüística sobre un tema que dominen (la gastronomia) i que és comú.
  Per a la resta de participants que presenten algun plat, la recepta és també una pràctica escrita de llengua.
  Els assistents porten plats típics del seu país o poble (incloent-hi Badalona i Sant Adrià de Besòs), elaborats per ells mateixos, o ingredients o menjars variats que es degusten a peu dret mentre conversen. Se’n recullen les receptes (les dels alumnes, a través del seu professor; les dels aprenents i voluntaris per correu electrònic, en paper el mateix dia, per Facebook; les de la resta d'assistents, per correu electrònic o personalment) per editar un receptari que s’entrega en la trobada gastronòmica de l’any següent o es penja al web o a les xarxes socials perquè estigui en línia, un cop revisat pel servei d'assessorament del CNL.
  La trobada comença amb la benvinguda i els parlaments, i continua amb una activitat complementària, preferiblement una petita xerrada (15-20 min.) sobre algun tema relacionat amb la gastronomia: l’any 2011 un reconegut pastisser de Badalona –ara jubilat, és també voluntari del VxL- va parlar sobre el tornemi (o xuixo); l’any 2012 Xavier Saperas (professor del CNL) va parlar sobre els antics receptaris catalans, i l'any 2013 Mariona Masferrer va presentar el seu llibre Origen: Tambakunda, que aquesta escriptora i voluntària ha escrit a partir de la història de la seva parella lingüística, Samba, un jove senegalès.
  Aquest any, com a novetat, i aprofitant el desè aniversari del programa, vam organitzar per primer cop el concurs El pastís dels 10 anys del VxL, en el qual els participants van presentar un pastís inspirat en els elements, símbols i colors identificadors del VxL. Els premis del concurs (al pastís amb millor disseny i al pastís amb millor sabor) va ser un exemplar d’Origen: Tambakunda signat per l’autora.
  Preparem i portem a la Trobada materials complementaris (lèxics, informacions puntuals, materials de difusió d'altres activitats, calendaris...) perquè estiguin a disposició de tothom i fem difusió dels serveis del CNL.
  Intentem emmarcar l'activitat en un programa social o cultural. Enguany, per exemple, vam fer coincidir la data de la Trobada amb la setmana de recollida de menjar del Gran Recapte d'Aliments a Badalona, i es va convidar tots els participants a fer-hi una aportació voluntària. Així, participàvem en una activitat social solidària intrínsecament relacionada amb el nostre acte.
  Un cop acabada l’activitat, es passa a la part que tothom espera, i que és tastar-ho tot!
  En resum, les trobades gastronòmiques afavoreixen la interacció i la cohesió social i la pràctica lingüística (alumnes, aprenents, voluntaris, professorat, dinamitzadores, altres TNL) en un entorn diferent i lúdic i amb una excusa que atrau a tothom: el menjar, la conversa i la bona companyia.
  Podeu veure la notícia sobre les cinc edicions a:

  Valoració del projecte:

  En totes les edicions hem rebut respostes molt positives sobre l'activitat: el bon ambient que es crea permet una conversa fluida entre persones de diferents orígens i nivells de parla, amplia el cercle de coneixences dels assistents i és un espai de retrobament; l'entitat col·laboradora, per la seva banda, agraeix que donem a conèixer els seus espais i les seves activitats, a la vegada que valora la predisposició dels participants.  La recollida de les receptes és laboriosa, però el fet d'editar el receptari prestigia l'expressió escrita elaborada (recepta) i dóna a conèixer el servei d'assessorament lingüístic.
   
  La mitjana d'assistència en cada Trobada ha estat d'unes 50-60 persones.
   
  L'experiència ens indica que l'activitat complementària -la xerrada o presentació- ha de tenir una temporalització controlada, no més enllà dels 20 minuts, per donar temps suficient a l'activitat principal que és la conversa entre tots.

  Tot i que és una activitat interna del CNL en fem difusió pels nostres mitjans i les xarxes socials, i la projecció obtinguda fa més visible la resta d'activitats.

  Així doncs, n'obtenim un rendiment elevat d'acord amb els recursos humans emprats i el grau de satisfacció de les parts implicades és molt alt.

   
  Indicadors 2013/2012:
  -nombre de persones assistents (distingir voluntaris, aprenents, alumnes, altres persones): 60 / 64
  -nombre de persones de persones de l'entitat que hi han participat: 0 / 2
  -nombre de plats presentats: 34 / 44
  -nombre de receptes recollides (fins ara): 13 / 12
  -nombre d'hores de TNL dedicades:
  -nombre de visites al web:
  -nombre de visites a Facebook: 232 /
  -nombre de repiulades a Twitter:
   

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes