Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Gitanes del Vallès. Una colla de mots de ball de plaça

  Objectius:

  Oferir a les colles de ball de gitanes un material que els pot ajudar a difondre la seva activitat, dins del marc de la col·laboració amb el programa del Voluntariat per la llengua.

  Donar a conèixer el lèxic específic del món del ball de gitanes.

  Els principals destinataris de la publicació són els membrse de les colles de ball de gitanes i, de retruc, la població en general, per la difusió que les colles en puguin fer en els seus actes.

  Resum:

  Gitanes del Vallès. Una colla de mots de ball de plaça és un lèxic, en format de tríptic, editat pel CNL del Vallès Oriental i relacionat amb la cultura popular del ball de gitanes.

  L’elaboració d’aquest lèxic sobre el ball de gitanes és la continuació del projecte que es va iniciar amb el lèxic Diables del Vallès Oriental. Una colla de mots de foc i festa i va continuar amb Gegants del Vallès Oriental. Una colla de mots de festa i majestat. El primer lèxic va sorgir arran de la feina conjunta de suport i difusió del programa del Voluntariat per la llengua que fan les diferents entitats de la comarca i que queda reflectit en els acords de col·laboració que signem.

  Vam decidir fer-ne un sobre el món del ball de gitanes perquè durant la presentació pública del lèxic de gegants va sorgir-ne la demanda. Però, a banda d'aquesta petició, el teníem pendent, perquè les gitanes són característiques del Vallès, són presents en la majoria dels pobles i així cobréim les tres manifestacions culturals populars més destacades de la nostra comarca i podiem tancar aquesta petita col·lecció.

  Estructura del lèxic

  Un cop decidit el tema, comencem a rumiar com ha de ser aquest treball concret. La forma ja ens venia donada, com els anteriors, havia de ser un tríptic per poder-lo repartir bé i amb una portada atractiva perquè la gent el volgués agafar.

  Pel que fa a l’estructura del contingut, seguint una mica la idea del de gegants, en què els mots apareixien dins d’un text que explicava el procés de creació d’un gegant des del taller fins al dia del seu bateig passant per la modista, vam acordar redactar una narració en la qual s’expliqués, des del punt de vista d’un espectador, una hipotètica ballada amb tots elements que intervenen des del moment en què els participants entren a la plaça fins que en surten.

  A l’hora d’incorporar tots els noms de balls i passos, el text es feia feixuc pels incisos i explicacions que interrompien la narració i vam optar per afegir un glossari final on descrivim aquests apartats.

  El tríptic inclou una introducció de Llorenç Solà Bernaus, president de l'Agrupació de Colles de Ball de Gitanes del Vallès.

  Treball de fons: lectures, experts, colles de ball de gitanes i revisió del Termcat

  Per fer recerca de la informació, vam seguir diferents camins.

  D’una banda, treballant amb equip amb companys de les oficines de català del Vallès Oriental ens vam posar en contacte amb diferents colles de balls de gitanes i esbarts que, hem de dir-ho, es van mostrar molt oberts i molt disposats a ajudar-nos. Com que les gitanes és un ball típic dels dos vallesos, en aquesta ocasió també vam contactar amb companys del Vallès Occidental, que ens van facilitar els noms de les colles de la comarca veïna. A la cara posterior del tríptic hi ha la relació de totes les colles. Aquest fet també es fa palès en el títol en què, a diferència dels anteriors, ens quedem amb gitanes del Vallès.

  Les persones amb qui vam contactar d'entrada ens van adreçar també a antics balladors que consideraven més coneixedors del lèxic o, en el cas de Canovelles ens van proporcionar el contacte amb el president de l'agrupació de colles; en qualsevol cas, experts que ens van atendre.

  Paral·lelament ens vam documentar amb diverses publicacions i hem d’esmentar especialment el monogràfic sobre danses populars fet per la Revista Vallesos, que ens va aportar molta informació i ens va ajudar a complementar el que membres de les colles i antics balladors ens havien anat explicant.

  Gràcies a totes aquestes persones, vam poder recollir, entendre i classificar bona part del lèxic que hem treballat. En una d'aquestes visites amb experts vam rebre un regal preciós – no només per bonic, que també, sinó per preuat- ja que ens solucionava el tema del disseny. Va ser el dia que vam visitar en Carles Puche a Campins. En Carles Puche és un il·lustrador científic però que va començar amb el món del còmic; està vinculat a la colla de gitanes de Sant Celoni i ha fet diversos dibuixos amb temàtica de gitanes; nosaltres el vam anar a veure per aclarir qüestions de lèxic i en vam tornar amb un regal que no podrem agrair prou: la il·lustració.

  Com en els anteriors tríptics, des de bon principi ens vam posar en contacte amb el Centre de Terminologia Catalana el TERMCAT.

  Edició del lèxic

  L'edició la va realitzar en Joan Pol Climent, tècnic d'Imatge i Edicions del CPNL.

  Presentació del lèxic

  Vam organitzar la presentació del vocabulari en un acte públic a l'espai Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers, equipament municipal adreçat a la producció, formació i difusió de la creació artística; és la seu d'una desena d'entitats de Granollers vinculades a la cultura d'arrel popular i tradicional. Hi van col·laborar l'Ajuntament de Granollers, membres d'algunes colles de ball de gitanes de la comarca i en Llorenç Solà, president d l'Agrupació de Colles de Ball de Gitanes del Vallès.

  La difusió de l'acte la vam fer mitjançant una invitació en format digital, una nota a l'agenda web del CNL i l'enviament de correus electrònics a autoritats locals i membres del Consell de Centre, colles de ball de gitanes, premsa local i comarcal (premsa escrita, digital i TV), TERMCAT i usuaris del CNL (alumnat, participants del VxL, usuaris d'assessorament, etc.).

  En l'acte, hi van participar la presidenta del CPNL, l'alcalde de Granollers, el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, el president de l'Agrupació de Colles de Ball de Gitanes del Vallès, i les tècniques de normalització lingüística del CNL del Vallès Oriental han elaborar el lèxic.

  Per acabar l’acte, deu parelles de diverses colles de la comarca van oferir als assistents una mostra del ball de gitanes del Vallès: van ballar el galop d’entrada, la polca de Sant Esteve i el galop de sortida.

  Valoració del projecte:

   Valoració de l'elaboració del lèxic

  El procés que hem seguit a l’hora d’elaborar el tríptic ens sembla adequat: tria del tema, cerca d’informació, distribució del contingut, distribució de les diferents tasques i trobades per posar en comú la informació

  Valoració de l'acte de presentació del lèxic

  En general, valorem l'acte molt positivament, ja que tot va sortir com havíem planificat.

  Considerem que la difusió de la informació va ser correcta (es va difondre des del CNL, des del Consell Comarcal, des de les colles de gegants i des del TERMCAT).

  El dia (un dilluns), l'hora (la es 19 h) i la durara de l'acte (1 h) van ser també molt adequats.

  A les colles que es van identificar, els vam donar un plec de 10 exemplars de lèxic. Ens hem posat en contacte amb la resta de colles per fer-los arribar o que vinguin a recollir els exemplars que els hem preparat.

  Finalment, estem organitzant activitats conjuntes amb les colles de ball de gitanes de cada població, en les quals els alumnes, aprenents i voluntaris poden conèixer de prop aquestes associacions i el lèxic que hem elaborat.

   

  Enllaços relacionats

  Escriu el teu comentari




Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes