Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Diables del Vallès. Una colla de mots de foc i festa

  Objectius:

  Oferir a les colles de diables un material que els pot ajudar a difondre la seva activitat, dins del marc de la col·laboració amb el programa del Voluntariat per la llengua.

  Donar a conèixer el lèxic específic del món dels diables.

  Els principals destinataris de la publicació són els membrse de les colles de daibles i, de retruc, la població en general, per la difusió que les colles en puguin fer en els seus actes.

  Resum:

  Diables del Vallès. Una colla de mots de ball de plaça és un lèxic, en format de tríptic, editat pel CNL del Vallès Oriental i relacionat amb la cultura popular dels diables.

  El projecte va sorgir d’una demanda del cap de colla dels Diables de Canovelles i, com que el foment de la llengua catalana dins el context cultural és una de les línies de treball del CPNL, es va valorar molt positivament el fet de poder treballar conjuntament amb les colles de diables de la comarca.

  Un grup de treball, format per tres tècniques del CNL del Vallès Oriental van poar-hi fil a l’agulla i van voler relacionar, d’alguna manera, les entitats i associacions del món de les carrutxes, traques, banyes i cues amb el programa del Voluntariat per la llengua.

  Per a l’elaboració del tríptic, primer es va fer una recerca del material publicat sobre els diables (reculls, lèxics, opuscles, llibres...) per tal de fer-ne un buidatge del contingut. Paral·lelament es va demanar la col·laboració de les altres oficines de català del CNL del Vallès Oriental per aplegar informació sobre les colles de diables en actiu de la comarca.

  A la part central del tríptic, el vocabulari específic d’aquest àmbit no és una llista de paraules amb la definició, sinó que el lèxic de cada tema (personatges, vestuari, material pirotècnic, estris i personatges del bestiari) s’introdueix contextualitzat en una explicació.

  Un cop es va tenir el text més o menys embastat, es va enviar al TERMCAT (el centre de terminologia de la llengua catalana) perquè en donessin el vistiplau.

  El tríptic està disponible en format PDF perquè es pugui enviar per c/e o es pugui penjar en webs i també està pensat perquè cada colla de diables se’l pugui personalitzar. També en disposem d’una versió per dur a impremta, així cada colla o l’ajuntament de cada municipi pot fer-ne la impressió.

  Valoració del projecte:

  Valorem molt positivament el fet d'haver pogut elaborar un lèxic sobre el món dels diables, pequè aquesta activitat ens ha permes treballar conjuntament amb les colles de diables de la comarca i oferir-los un material perquè puguin fer difusió de la seva activitat en català.

  També volem destacar que gràcies a aquest lèxic hem pogut fer-ne presentacions a diferents pobles de la comarca i s’han signat acords de col·laboració amb moltes colles de diables del Vallès.

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes