Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Temps era temps

  Objectius:


  •  Edició d’un llibre digital que mostra, a partir de l’aprenentatge de la llengua, la diversitat cultural mitjançant els contes i les faules de diferents països del món. Els participants són l’alumnat de les tres institucions que fan formació d’adults al Prat i han proposat els contes que identifiquen millor l’expressió cultural del seu lloc d’origen.

  •  Aconseguir que entitats culturals i socials de la ciutat s’impliquin en el projecte.

  La finalitat d’aquest treball conjunt ha estat propiciar l’aprenentatge de la llengua catalana, promoure’n l´ús social entre les persones que acaben d’arribar i aconseguir que la ciutadania tingui una percepció positiva de la diversitat cultural i de la convivència entre persones de diferents orígens.

  Aquesta feina conjunta ha permès, doncs, fer visible, d’una banda, la diversitat lingüística de la ciutadania del Prat, positivar el fet que aquestes persones estan fent l’esforç d’aprendre la llengua pròpia de Catalunya i reforçar la motivació de l’alumnat dels cursos de català per practicar la llengua, que és un factor fonamental en tot procés d’aprenentatge. D’altra banda, ha fet visible que la llengua és un dels elements que conformen la identitat col·lectiva que els seus membres comparteixen i amb els quals s’identifiquen. I que, per tant, parlar la llengua del lloc on es viu és identificar-s’hi.

  Resum:

  "Temps era temps" és un llibre de contes en format digital que recull 14 contes de diversos llocs del món que han explicat els alumnes dels cursos de català del Prat de Llobregat. Aquests contes han estat enregistrats pels mateixos alumnes, que han interpretat els personatges, i per representants d’entitats del Prat que han fet de narradors. A més, cada conte està ambientat amb un fons musical que recorda la música tradicional del país d’origen.

  Des de l’any 2006, el CNL del Prat amb els departaments d’Igualtat i Ciutadania, i de Cultura de l’Ajuntament del Prat, el Centre de Terminologia de Catalunya, TERMCAT, i les dues institucions que fan formació d’adults a la ciutat, el Centre de Promoció Social (CPS) Francesc Palau i l’Escola de Persones Adultes Terra Baixa, treballen, conjuntament, amb projectes i actuacions relacionades amb la normalització lingüística, més enllà de la tasca d’ensenyament, amb la finalitat de fomentar l’ús de la llengua catalana i la seva cultura. Fruit d’això és l’edició dels llibres: "Accents", "+ Sabors", "Records", "Símbols", "Veus" i el projecte de 2013 "Temps era temps", un llibre de contes d’arreu del món.

  Després de 5 anys de treball intens i reeixit, d’aquest treball en xarxa i transversal de l’Administració amb tècnics d’altres disciplines que no estan relacionades amb la llengua, i d’haver incorporat, l’any 2011, la societat civil, representada per músics vinculats a la ciutat, l’any  2012 ens vam proposar anar una mica més enllà i incorporar entitats de la ciutat amb la intenció, no només de donar a conèixer la tasca que s’està portant a terme sobre l’acolliment lingüístic al Prat, sinó que s’impliquessin en el projecte que proposàvem. També preteníem que l’empresa que dissenyés el llibre digital, fos Saó, una empresa d’inserció social de la ciutat formada per nois i noies joves amb risc d’exclusió social. Per tant, en un moment com l’actual en què les administracions han hagut de prendre unes mesures dràstiques pel que fa a la despesa pública, el cost econòmic d’aquest projecte revertirà en un altre projecte social de la ciutat: un programa de formació i inserció laboral de joves amb fracàs escolar i en situació d'alt risc social. En aquest treball en xarxa, també ha intervingut l’empresa Prat Comunicació, ràdio i televisió local.

  A dins del llibre digital hi ha un vídeo que il·lustra tot el procés d’elaboració del llibre, des que els alumnes expliquen els contes a classe fins que l’enregistren als estudis de la ràdio del Prat. A més a més, al vídeo hi surten els autors de la música i de les il·lustracions, i alguns narradors que valoraven la seva experiència d’haver col·laborat en aquest projecte.

  Aquest llibre digital es va presentar al teatre Modern. On, després de passar el vídeo, Martha Escudero, narradora professional de contes, d’origen  mexicà,  va explicar en català, tres contes del llibre "Temps era temps", acompanyada per Joan Miró, compositor de les músiques dels contes i del percussionista Carles Grima. 

  Valoració del projecte:

   Aquest projecte ha tingut molt bona acollida entre els alumnes de les 3 institucions, i entre les persones que formen part de les entitats que hi han participat. Un aspecte molt remarcable ha estat la consolidació del grup de treball en xarxa que s’ha establert entre els departaments d’Igualtat i Ciutadania i de Cultura de l’Ajuntament del Prat,  l’Escola d’Adults Terra Baixa, el CPS Francesc Palau i el CNL per treballar conjuntament la política lingüística de la ciutat.

   
  El fet que es tracti d’un llibre digital que es pot descarregar des d’Internet ha permès que el llibre hagi pogut arribar a tota la ciutadania del Prat que l’ha volgut obtenir i a qualsevol persona de qualsevol indret que hi estigui interessada.
   

  1 Comentari

  1. Escrit per MACM el 02/18/13 a les 12:31

   Un exemple de què es pot aconseguir fent treball en xarxa. Amb aquesta activitat s'aconsegueixen uns quants objectius que afavoreixen l'ús social de la llengua i la cohesió social.

  Escriu el teu comentari




Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes