Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Excursions i caminades a Badalona i Sant Adrià de Besòs, conduïdes per voluntaris

  Objectius:

  Ampliar l'espai de pràctica lingüística d'alumnes dels cursos de català i aprenents del Voluntariat per la llengua.

  Ampliar el coneixement de l'entorn natural i urbà local.

  Fomentar la relació i la cohesió social entre voluntaris i aprenents.

  Augmentar i fidelitzar voluntaris i aprenents vers el programa.

  Prendre consciència de la importància de fer activitat física per millorar la nostra salut.

  Destinataris

  Persones adscrites al programa de VxL i alumnes dels cursos de català en actiu.

  Resum:

  A Badalona i Sant Adrià de Besòs es van engegar dues activitats conduïdes per voluntaris, de periodicitat mensual:  Parla i fes camí. Mou-te en català! a Badalona, i Pas a pas, a peu per Sant Adrià.

  Són unes caminades per ampliar l'espai de pràctica lingüística d'alumnes dels cursos de català i aprenents del Voluntariat per la llengua a través d'una activitat lúdica i saludable, que a la vegada és una manera de conèixer més l'entorn natural proper en el cas de Badalona, i l'entorn urbà en el cas de Sant Adrià de Besòs.

  Parla i fes camí. Mou-te en català!, és una sortida que dura tot un matí i que demana una mínima condició física i de mobilitat; en canvi, Pas a pas, a peu per Sant Adrià és una sortida tranquil·la d'un parell d'hores com a màxim i a l'abast de tothom.

  Les excursions que comencen des de Badalona es van iniciar el 5 de febrer de 2013. El 21 de maig es va fer una prova pilot a Sant Adrià i a la tardor van començar les passejades adrianenques.

  Per poder-s'hi inscriure cal emplenar el formulari que s'enllaça quan es difon la caminada: al correu setmanal que reben voluntaris i aprenents, a l'agenda del web, al blog i a les xarxes socials.

  Després de cada sortida, tothom pot entrar al blog per veure-hi la ressenya corresponent (que recull l'itinerari, què s'ha vist, el vocabulari après, les anècdotes més rellevants i les fotografies de la jornada) i per participar afegint-hi comentaris.

  Actualització 2016:

  Davant la bona resposta d'aquesta activitat, s'ha començat a treballar més a fons la importància de l'activitat física per mantenir una vida sana tant a nivell físic com mental. Treballem conjuntament amb Badalona Serveis Assistencials: formem part del Consell de Salut del CAP Progrés-Raval; hem fet difusió de les caminades i hem distribuït cartells a tots els CAP de la ciutat; hem fet una xerrada sobre Activitat física i salut impartida per un doctor i un infermer de BSA, i participem en algunes de les activitats del Mes de la Vida Activa.

  Us recomanem doncs visitar els dos blogs per saber-ne més:

  http://blocs.cpnl.cat/apeupersantadria/

  http://blocs.cpnl.cat/fescami/

  Al web del Centre també s'hi redacta una notícia amb l'itinerari i algunes curiositats de les sortides.

  És important destacar la feina que fan els voluntaris abans, durant i després de les sortides. Abans, perquè dediquen un matí a fer el recorregut que proposen per tal de tenir la ruta ben preparada; durant, perquè fan de guies i animadors del grup: informen de la història dels llocs visitats, expliquen curiositats, reciten poemes...; després, perquè col·laboren en la confecció dels blogs amb aportacions, fotografies i comentaris. Entre voluntaris i aprenents s'ha creat un clima de complicitat i cooperació vàlid per continuar fent aquestes sortides mensuals.

  Valoració del projecte:

  Parla i fes camí. Mou-te en català! fa tres anys que va començar amb una caminada mensual, d'octubre a juny, i que ha tingut més d'un centenar de participants. Pas a pas, a peu per Sant Adrià, nodreix les sortides per la ciutat amb voluntaris i alumnes dels cursos de català, una vintena de persones cada mes aproximadament.

  Valorem molt positivament el projecte, tant per la implicació dels voluntaris que dediquen temps, esforços i il·lusió en l'organització de l'activitat, com per la progressiva fidelització dels participants, als quals els agrada aquest tipus de proposta. A més, cal dir que s'hi han afegit persones fins ara no vinculades al CNL que han vingut convidades pels mateixos participants.

  Cada final de curs hi ha una reunió de valoració i agraïment amb tots els voluntaris.

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes