Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Lectura fàcil i cinema

  Objectius:

  • Potenciar la lectura entre l'alumnat de nivell bàsic, motivant-la amb el visionat d'una pel·lícula relacionada amb el llibre de lectura sense que aquesta pel·lícula sigui una adaptació del llibre. 
  • Facilitar a l'alumnat el coneixement d'autors catalans contemporanis i del cinema en català, sigui de producció pròpia o no, però sí doblat al català.
  • Potenciar entre l'alumnat l'ús de les biblioteques municipals com a eina del seu aprenentatge.

  Resum:

  L'activitat proposada durant el darrer trimestre del curs 2013-2014 als alumnes del curs de nivell bàsic 3 del SLC de Sant Cugat del Vallès va ser la lectura del llibre L'atles furtiu, d'Alfred Bosc, en la versió de lectura fàcil i en la versió de literatura juvenil.

  Els alumnes havien de llegir la novel·la i després veure la pel·lícula Una ampolla al mar de Gaza de Thierry Binisti. Encara que a primer cop d'ull la novel·la i la pel·lícula sembli que no tinguin res a veure, en el fons les dues històries contenen històries similars i paral·lelismes evidents que els alumnes poden relacionar i raonar. 

  Després de llegir la novel·la i veure la pel·lícula vam fer una discussió a classe sobre els punts en comú entre el llibre i la pel·lícula: una història actual i una història del passat, identificar elements. Abans de la discussió, els alumnes van fer una reflexió individual a casa amb notes escrites per dur a classe. El dia de la discussió es van distribuir en grups i van fer una reflexió comuna que després van exposar a la resta del grup classe. 

  L'activitat final va consistir a posar al blog Diari d'aula del nivell bàsic la reflexió feta per cada grup.

  Valoració del projecte:

  Els resultats de l'activitat han sigut molt satisfactoris perquè han donat l'oportunitat als alumnes de practicar l'expressió oral i l'expressió escrita, d'argumentar i contraargumetar en públic (la seva primera activitat d'argumentació oral i escrita en català) i de posar-se d'acord en les conclusions, és a dir, de treballar de manera col·laborativa i posar-se d'acord.

  Tots van coincidir a valorar que l'activitat no havia estat fàcil però que s'havien sentit molt motivats per dur-la a terme. El llibre triat els va agradar perquè els va permetre conèixer una part de la història de la seva terra d'acollida, i la pel·lícula també perquè els va permetre conèixer millor el conflicte araboisraelià.

  L'èxit de l'activitat ens ha encoratjat a continuar-la durant el proper curs 2014-2015 amb el futur grup de bàsic 3.

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes