Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Mira i parla

  Objectius:

  - Fomentar l'ús social del català.

  - Millorar l'expressió oral.

  - Augmentar la fluïdesa i perdre la vergonya.

  - Mantenir la llengua catalana durant la conversa.

  - Aprendre a relatar per fer-se escoltar.

  - Generar discursos lliures argumentats.

  - Argumentar i contraargumentar.

  Resum:

  És un mètode interactiu de reflexió a través de l'art. Es tracta de mantenir un diàleg tenint com a excusa la imatge artística. Es planteja treballar per aprendre a mirar i tractar de comunicar-ho mitjançant la paraula.

  En una sessió es passen un màxim de 4 imatges. Es pretén que hi hagi una observació acurada de la imatge, una argumentació del pensament extret de l'observació i una contrargumentació-discussió dels punts de vista de la resta de participants.  

  El projecte pot aplicar-se per millorar l'expressió oral a tots els cursos a partir del nivell elemental.

  Valoració del projecte:

   

  El projecte fomenta l'ús perquè augmenta la capacitat d'expressar-se en qualsevol situació comunicativa en llengua catalana. També la seguretat i confiança i els anima a fer-ne ús en situacions reals de la vida quotidiana.

  El resultat és una activitat enriquidora que motiva l'alumne  a utilitzar el català  perquè, a través de l'art, sent emocions, sensacions i sentiments que en definitiva tots experimentem quan aprenem la primera llengua i sovint és difícil viure amb les activitats més pautades de les classes de llengua. És estimulant i atractiu per a l'alumnat que en una societat on predomina la imatge aquesta sigui el fil conductor a partir del qual es genera el discurs en una classe.

  El mètode fomenta la formació integral de la persona perquè, indirectament, entren en el coneixement del llenguatge artístic, aprenen a concentrar-se, augmenten l'autonomia personal, milloren la comunicació i, per tant, la capacitat de relacionar-se de i viure en societat. Tots aquests aprenentatges els ajudaran a incrementar l'ús de la llengua catalana i integrar-se en el país d' acollida.

  Seguint el mateix mètode, es pot fer l'activitat a fora de l'aula i fer la sessió a qualsevol museu  a fi de fomentar l'ús del català fora de l'àmbit acadèmic i posar el patrimoni artístic del país a l'abast de tothom.

  1 Comentari

  1. Escrit per Josep Maria el 10/20/14 a les 16:25

   Una idea interessant!

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes