La llengua es defensa parlant-la i compartint-la

Activitats complementàries

Taula rodona a Igualada sobre l’estat de la llengua i la cultura catalanes

Divendres 26 d'abril es va fer una taula rodona per reflexionar sobre l'estat de la llengua i la cultura catalanes a Igualada, organitzada per APLEC, Òmnium Anoia, Plataforma per la Llengua i la Biblioteca Central d'Igualada. Va comptar amb una vuitantena d'assistents.

Els participants a la taula van ser Montse Lobato, directora de la Biblioteca Central d'Igualada; Isabel Casas, propietària de la llibreria Llegim...?; Mercè Badal, professora de secundària; Sílvia Martorell, responsable del Servei Local de Català d'Igualada; Guillem Torres, com a representant dels joves; Laia Marsal, infermera del CAP; l'escriptor Gal Gomila, i Salvador Oliva, d'Òmnium Anoia.

En l'àmbit de la literatura, es va remarcar que es compren més llibres en català en el període de la infantesa, que en l'edat adulta. Pel que a l'ensenyament es va constatar un descens en l'ús del català, perquè els joves no tenen prou referents catalans a la televisió o a les xarxes. Des del Servei de Català es va ressaltar la importància de no canviar de llengua per ajudar a practicar-la, compartint-la amb tothom. Quant a l'àmbit de la sanitat,  es va constatar la manca de professionals catalanoparlants perquè alguns marxen a treballar a fora i, en canvi, arriben metges que no coneixen la llengua. Des d'Òmnium es van explicar les activitats de cohesió social i foment del català que organitzen en el món dels esports o els premis literaris. 

Vols compartir aquesta notícia?