El Voluntariat per la llengua supera de nou les 10.000 parelles lingüístiques formades en un any

Serveis Centrals

Voluntariat per la llengua

Durant l'any 2023, el VxL ha celebrat el 20è aniversari

El Voluntariat per la llengua (VxL) ha superat les 178.000 parelles lingüístiques des que es va iniciar el programa el 2003. L'any 2023 es van formar 10.911 parelles lingüístiques, la xifra més alta dels tres anys anteriors i que també ultrapassa les més de 10.000 parelles que es van aconseguir anualment durant els deu anys anteriors a la pandèmia. El nombre de parelles assolit el 2023 és la segona xifra anual més alta de parelles de tota la història del VxL, només superada l'any 2019.

Les parelles creades l'any 2023 han conversat en català durant més de 218.000 hores en conjunt. S'han registrat 8.295 noves inscripcions, de les quals 2.461 corresponen a voluntaris i 5.834 a aprenents. Predominen els aprenents d'entre 30 i 39 anys i els voluntaris d'entre 50 i 65 anys. Pel que fa al perfil dels aprenents, un 72 % són estrangers i tot just el 6 % són originaris de Catalunya. En conjunt, al voltant del 69 % són dones.

En la modalitat virtual, l'any 2023 s'han format 2.080 parelles, des de 45 països diferents. Amb aquestes, s'han format més de 14.000 parelles virtuals des de l'inici d'aquesta modalitat, el gener de 2017.

Durant el 2023, s'han organitzat en el marc del programa 1.586 activitats, en les quals hi han participat 33.470 persones. També s'han signat 5.847 acords amb entitats i establiments col·laboradors amb el Voluntariat per la llengua.

El Voluntariat per la llengua compta amb un equip de 22 dinamitzadors que assessoren, acompanyen, fan seguiment i donen suport a les parelles lingüístiques. L'èxit del programa es constata tant amb el creixement sostingut com també amb el grau de satisfacció dels participants. El 99,25 % dels participants el recomanen per guanyar fluïdesa i seguretat a l'hora de parlar en català.


20 anys de converses en català

L'any 2023, el VxL va celebrar el 20è aniversari, amb actes territorials i un acte principal que va tenir lloc el dia 5 d'octubre al Teatre Nacional. A l'acte hi van assistir més de 800 persones, majoritàriament participants de les parelles lingüístiques de tot Catalunya, que van poder gaudir de la representació de l'obra "La plaça del Diamant", de Mercè Rodoreda, dirigida per Carlota Subirós.

Entre els actes de celebració territorials dels 20 anys del programa, l'any 2023 també es van dur a terme 25 espectacles de màgia amb jocs vinculats al VxL, a càrrec del mag Eduard Juanola, en el marc de la campanya "Quan parles fas màgia".

L'any passat es van elaborar i publicar quatre Tastos dels Fils de conversa, recurs digital per promoure la conversa en català. Els Tastos són una petita mostra de les gairebé 400 activitats de què consta Fils de conversa, amb l'objectiu d'estimular l'expressió oral a través de vídeos, àudios i jocs. Cada Tast consisteix en una imatge interactiva amb cinc o sis interaccions que remeten a una activitat de caràcter lúdic.

Per participar al programa, com a aprenent o com a voluntari, cal ser major d'edat i dedicar una hora a la setmana durant 10 setmanes a parlar en català amb la parella lingüística. Els participants tenen, a més, un carnet que ofereix descomptes en diversos equipaments culturals i establiments de tot Catalunya, entre d'altres avantatges.

El VxL, impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, és un programa que facilita la conversa en català a les persones que tenen coneixements bàsics de català i necessiten practicar per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que el parlen normalment (voluntaris). Reconegut per la Unió Europea, el VxL s'ha adoptat a l'Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano, Pàdua i Torí (Itàlia), Flandes (Bèlgica) i Gal·les (Regne Unit).

Vols compartir aquesta notícia?