#ESTIKTOKAT: el català més influent. Jornada sobre la creació de continguts digitals en català
L'Ajuntament de Girona, a través de la regidoria de Llengua Catalana i en col·laboració amb l'Escola Municipal d'Humanitats (EMHU), ha organitzat per primera vegada a la ciutat una jornada dedicada a la creació de continguts digitals en català. L'activitat, que tindrà lloc el dia 22 d'octubre al Centre Cultural La Mercè sota el títol "#ESTIKTOKAT: el català més influent", està adreçada a tota la ciutadania, especialment al públic jove.
En aquest sentit, la jornada s'emmarca en la necessitat de reforçar l'ús del català entre els nois i noies, sobretot en l'àmbit digital, on les xarxes socials juguen un paper fonamental en la creació i difusió de continguts.
Més enllà d'analitzar l'estat actual de la llengua, el propòsit principal de la iniciativa és mostrar com el català pot ser una llengua moderna, dinàmica i atractiva per a la creació de continguts en plataformes digitals. També vol inspirar la joventut a utilitzar el català de manera creativa i autèntica i, així, contribuir a la seva normalització en l'entorn digital.
"Des de l'Escola Municipal d'Humanitats treballem dia a dia per garantir la presència del català a la cultura i, sobretot, per promoure l'ús de la nostra llengua en les noves expressions digitals", ha destacat el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina.
Per la seva banda, la tinenta d'alcaldia i regidora de Llengua Catalana, Núria Riquelme i Zurita, ha explicat que "la promoció de la llengua catalana a la nostra ciutat és l'objectiu principal de la regidoria, i actualment la seva presència a les xarxes socials és tant important com al carrer". "Amb aquesta jornada posem el focus en l'ús del català per a la creació de continguts perquè tenim clar que és una oportunitat i una fortalesa per la gent que hi aposta", ha afegit Riquelme.
L'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, donarà el tret de sortida a la programació de la jornada, que arrencarà a les 18 h amb la xerrada "Contra l'algoritme: de l'autoestigma a l'autoestima", a càrrec del filòleg i divulgador lingüístic Pau Vidal. Aquesta conferència se centrarà en com l'ús del català pot potenciar la presència dels creadors i creadores de continguts en l'escena digital i com es pot convertir en un element distintiu i atractiu per a les audiències joves.
Just després, a partir de les 19.30 h, es farà la taula rodona "Creadors i creadores que ho estan petant a xarxes en català", amb els influenciadors i influenciadores Sara Ayter, Uri Jiménez, Cintet i les integrants de Can Putades, i amb la periodista i monologuista Ester Bertran com a moderadora. A través del debat, les persones participants posaran en relleu les estratègies i experiències de creadors i creadores de contingut que ja utilitzen el català en les seves produccions, explorant com aquesta elecció lingüística pot ser una font d'originalitat i impacte.
En les dues activitats programades es promourà la reflexió sobre el fet que el català sigui percebut com una llengua amb un gran potencial per a l'expressió individual i col·lectiva en els canals més influents d'avui dia, amb capacitat per crear una identitat digital pròpia i diferenciada.
Centre Cultural la Mercè. Pujada de la Mercè, 12
Girona
A les 18.00 h