Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 138 - Maig de 2022
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
CINC 'TIPS' SOBRE 'BLUSH'
 

Cleòpatra ja es maquillava i encara van haver de passar molts segles perquè l'anglès s'imposés com a llengua de marxandatge. De fet, per a molts lectors el títol d'aquest article no s'entén sense usar el traductor. Com que hem d'aprofitar la riquesa de la llengua pròpia, no fa menys modern parlar de consell en comptes de la paraula anglesa tip o de coloret en lloc de blush. Per tant, en català donarem cinc consells sobre el coloret; cinc, set o els que calguin!

 
 
LA BELLESA DE LA LLENGUA
 

Seguint amb els termes sobre maquillatge, és evident que d'uns anys ençà s'ha posat de moda usar-los en anglès. Així, moltes marques promocionen el que venen amb l'expressió productes beauty en comptes de dir-ne productes de bellesa, i això que la paraula en català no es pot negar que n'és molt, de bella.

 
 
 
DISNEY I LA CUINA ORIENTAL
 

A l'última estrena de Disney, Red, la tradició oriental hi té un paper important i, en l'àmbit culinari, hi destaquen els panets al vapor farcits (en xinès, bao), de textura suau i esponjosa, que s'elaboren amb farina de blat, no tenen crosta i es farceixen de carn picada o de verdures. A la pel·lícula es pot veure com tota la família s'implica en la preparació dels panets, com si es tractés dels galets de Nadal.

 
 
SORELL
 

El maig és un bon mes per trobar varietat a les peixateries. Així, al costat de peixos més coneguts com el bacallà, el lluç o el verat, podem localitzar-hi el sorell (jurel, en castellà). Com que és un dels que té menys fama culinària entre el peix blau, és fàcil que el trobem més bé de preu. El sorell normalment s'usa per donar més gust a la sopa de peix però també es pot preparar al forn, arrebossat o en escabetx.

 
 
 
PLA OFERCAT
 
 
CAL GALLISÀ GUANYA EL PREMI GANXET LLENGUA
 

Del 31 de març al 10 d’abril es va celebrar l’edició de primavera de la Ganxet Pintxo, la ruta de tapes de Reus. El Centre de Normalització Lingüística de Reus hi col·labora des de les primeres edicions amb la convocatòria del Premi Ganxet Llengua. En aquesta ocasió Cal Gallisà ha sigut guardonat amb aquest premi, que reconeix l'establiment que destaca en l'ús del català en l'atenció al públic. El més important és que és un premi que s'atorga per votació popular i per tant són els clients els que valoren si s'hi utilitza el català com a llengua habitual en la retolació i en la comunicació amb el client.

El Premi Ganxet Llengua ha reconegut ja anteriorment altres establiments participants en la ruta de tapes: Bon-Mar, L'Absis, Campus, Casa Coder, Confiteria Poy, 3denou, As de Copes, Taverna Despertaferro, Restaurant L'Estel, Fleca Restaurant 158, Hamburgueseria Tàstum, Museu del Vermut, Arrels, Les Taules del Giner, La Tronada i Lizarran.

 
 
TUTORIAL SOBRE L'OPTIMOT
 

El Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus ha editat un tutorial sobre l’ús de l’Optimot, el millor cercador lingüístic en català. El tutorial en qüestió està adaptat a les necessitats dels paradistes dels Mercats de Reus; de fet, la iniciativa és fruit d’un acord emmarcat en el Pla Ofercat per estendre l’ús de la llengua catalana en aquest àmbit i, alhora, garantir-ne la qualitat lingüística. 

El tutorial, doncs, és una eina molt eficaç per ajudar en les cerques bàsiques a l’Optimot, que inclou també el Diccionari castellà-català de l’Enciclopèdia Catalana, a més de recopilar dubtes quotidians sobre llengua o incorporar la conjugació dels verbs en català, entre altres opcions i possibilitats. 

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024