Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 140 - Setembre de 2022
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
LA FEINA DEL SEGLE XXI
 

Amb la COVID-19 hem tingut molts disgustos, però el cert és que la pandèmia també ha servit perquè moltes empreses es posin les piles en matèria de teletreball. Els avantatges de les noves tecnologies aplicades a la feina són innombrables i se’n beneficien l’empresa, els treballadors i el medi ambient, ja que gràcies al treball en xarxa (networking en anglès) ja no cal, per exemple, desplaçar-se per posar en comú un projecte determinat. Fins i tot, hi ha un terme per definir el teletreball des de la destinació de les vacances: trebacances (en anglès, workation).   

 
 
CAL·LIGRAFIA ARTÍSTICA
 

El setembre és el mes dels col·leccionables per excel·lència. Després que el més venut de l’estiu fossin els quaderns de vacances, ara és el torn dels fascicles per aprendre a muntar una caseta de nines, fer ganxet, col·leccionar cotxes de totes les èpoques o practicar la cal·ligrafia artística (en anglès, lettering). En aquesta tècnica, que no té res a veure amb els quaderns que feien tornar mico la majoria d’escolars temps enrere, s’usen generalment uns retoladors especials per crear unes lletres boniques i creatives per decorar pots, pissarres de restaurants, parets…, amb diferents colors i formes.

 
 
 
DE PLANTES AROMÀTIQUES 1
 

A les farmàcies cada vegada hi ha més productes elaborats essencialment amb plantes en forma de càpsules, esprais bucals i difusors d’essències, que fa dos dies només es venien a les herboristeries i que són ideals per prevenir les conseqüències que té per a la salut el canvi de temps que arribarà en sec. Una d’aquestes plantes és l’equinàcia (en castellà, equinácea), la propietat més destacada de la qual és que funciona com a estimulant immunitari per augmentar les defenses que combaten els virus dels refredats. 

 
 
DE PLANTES AROMÀTIQUES 2
 

Un altre ús de les plantes aromàtiques és el culinari. És ben conegut l’ús del julivert per fer salsa verda o de la menta per estofar unes favetes. També sabem que d’alfàbrega (en castellà, albahaca) n’hi ha de diversos tipus i no tots serveixen com a condiment alimentari. Així, per elaborar el pesto s’utilitza l’Ocimum basilicum, de fulla més grossa que l’alfàbrega borda (Satureja acinos o Acinos arvensis) o l’alfàbrega de fulla menuda (Ocimum minimum).

 
 
 
PLA OFERCAT
 
 
COMERCIANTS REUSENCS ES REUNEIXEN PER PERFILAR ESTRATÈGIES AMB L’OBJECTIU D’AUGMENTAR L’ÚS DEL CATALÀ AL COMERÇ
 

El 13 de juliol diversos representants del comerç reusenc es van reunir a la Cambra de Comerç de Reus en el marc del Pacte Nacional per la Llengua, que pretén afrontar des de tots els punts de vista els esculls amb què es troba la llengua catalana per, a través de trobades com aquesta, recollir propostes que serveixin per definir un pla estratègic per a l'augment de l'ús del català en tots els àmbits.

A la trobada, hi van participar com a ponents Joan Font, president del grup Bonpreu, i Joan Carles Calbet, director general d'Electrodomèstics Calbet, que van compartir les bones praxis lingüístiques de les seves empreses.

La sessió va estar conduïda pel president de la Cambra, Jordi Just, i pel coordinador de la Comissió de Comerç de la corporació, Pau Salvadó. Va comptar també amb Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, i Anna Saperas, directora del CNL de l'Àrea de Reus.

Les propostes que sorgeixin de sessions com la que va tenir lloc a Reus, així com totes les propostes individuals que vulgui fer la ciutadania, es recolliran fins al 30 de setembre al web del Pacte Nacional per la Llengua i es tindran en compte en aquest procés participatiu.

 
 
LA NOTÍCIA
 
 
ELS ESTABLIMENTS COL·LABORADORS DEL VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA SÓN CLAU PER A LA PRÀCTICA DEL CATALÀ
 

Gairebé una cinquantena d'alumnes del CNL de l'Àrea de Reus han fet pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua a Reus, Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant, durant els mesos de maig i juny. Aquestes pràctiques són obligatòries per als alumnes del curs Bàsic 3 però també molt recomanables per als de nivell elemental ja que és una manera de portar la teoria de la classe al carrer, en un entorn real.

Amb aquesta activitat tothom hi guanya ja que no només els alumnes en treuen profit sinó que per als establiments col·laboradors és una manera de donar-se a conèixer al col·lectiu nouvingut. De fet, com ja és habitual, la valoració que en fan els alumnes és molt positiva i la predisposició dels responsables dels negocis és exemplar.

A Reus hi han participat Cal Serret, Oxygen Gastrobar, Taverna Despertaferro, Interfinques, Llibreria la Lluna, Òptica Novalent, Casa Borrull, Farmàcia Suñer, Stil Barberà i Niepce; a Cambrils, Llibreria Torrevisca, Quin cacau!, Electrònica Sergi, Òptica Art Visual, Ferreteria L'Estació, Rosa Modes, Pinsos i Llavors Martí, Perruqueria Raquel, Llibreria Escrivà i Cinema Rambla de l'Art, i a l'Hospitalet de l'Infant, Papereria Cèlia, La Llibreria, Siurell SCP, Electrohogar Gisbert, Electrodomèstics Zambudio, Roba Íntima Marta Escoda, Joguines Carreres, Fast & Clean, Jaume Ciré Centre Veterinari i Deviteca Espai Gastronòmic.

Si tens un establiment i encara no col·labores en el Voluntariat per la llengua, demana’ns-en més informació a través d’aquest formulari

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024