Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 146 - Setembre 2023
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
LA MOTXILLA, A PUNT!
 

Segur que després de les vacances ha calgut fer compres per encarar el nou curs. De fet, una de les coses que fan il·lusió després de l’estiu és renovar el material escolar, com ara la motxilla (i no motxila), l’estoig (i no estuig) o els retoladors (i no rotoladors). Com diu la dita, qui no es consola és perquè no vol.   

 
 
JA TENIU EL XANDALL I LA BATA?
 

Normalment, a les escoles de primària tots els infants porten una vestimenta igual, vagin o no vagin amb uniforme. Parlem de la bata i el xandall (i no chándal), que és una paraula aguda i, a més, acaba amb doble ela. Com que els infants no paren de créixer, es fa molt difícil aprofitar-los del curs anterior i, per tant, suposen una despesa més de la tornada a l’escola.

 
 
 
LA MAGRANA
 

La magrana (granada, en castellà) o mangrana en alguns parlars com el prioratí, aporta energia, vitamines i antioxidants per ajudar-nos a afrontar l’hivern. En aquest cas ens en mengem les llavors o granes triangulars que hi ha als diversos compartiments que es formen a l’interior. Ara bé, cal recordar que, de totes aquestes fruites de tardor, la magrana n’és la reina, tal com ens indica la corona que llueix. 

 
 
CAPÓ
 

El capó (capón en castellà) és un tipus de pollastre que es castra de petit per engreixar-lo. A Catalunya és famós el capó del Prat o de pota blava, que gaudeix de la Indicació Geogràfica Protegida, es cria a l’aire lliure i té una carn més tendra de l’habitual degut a un contingut de greix superior que el pollastre comú. És habitual cuinar-lo rostit i farcit amb prunes, panses i orellanes (orejones en castellà).

 
 
 
PLA OFERCAT
 
 
EL CATALÀ A LES GESTORIES
 

Aquest mes de setembre, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus s'ha posat en contacte amb unes 50 gestories de Reus amb l’objectiu de facilitar-los l’accés a la legislació en matèria lingüística per tal de poder informar-ne els emprenedors que es dirigeixen a les assessories quan volen obrir un negoci, ja que cal tenir present tota la normativa, també la relacionada amb la llengua. A més a més, se'ls ha ofert el servei gratuït de correcció de textos, que té com a objectiu facilitar el compliment de les obligacions lingüístiques de tota empresa.

En aquest sentit, convé recordar que els consumidors tenim uns drets lingüístics que hem d’exercir; així, hem de poder expressar-nos en la nostra llengua, oralment i per escrit, hem de disposar de la informació comercial, com a mínim, en català, etc. Descobriu aquests i altres drets al web de l’Agència Catalana de Consum

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024