Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 152 - Setembre de 2024
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
LA NOTÍCIA
 
 
COMENÇA EL CURS
 

Al Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus ja està tot a punt per iniciar un nou curs. El 6 de setembre va finalitzar el termini per fer proves de nivell o presentar una acreditació. Un cop tancat aquest període les persones que tinguin interès a dur a terme un curs de català s’hi podran matricular a través de la pàgina web www.cpnl.cat/inscripcions.

El període de matrícula preferent finalitza el 13 de setembre tot i que tant els antics alumnes com els nous encara poden tramitar-la en línia els dies 16 i 17 de setembre. Ara bé, les persones interessades a fer el curs de nivell superior (C2) i que tinguin les condicions prèvies exigides per inscriure-s’hi, podran fer-ho des de la mateixa pàgina però només el 17 de setembre.

 
 
ACLARIM-HO
 
 
PIQUIS
 

Com ha passat amb molts altres termes, de la marca comercial Pikys® el català n’ha adoptat el mot piqui per referir-se a aquest tipus de mitjó que protegeix del fregament amb la sabata. I ja que parlem de mitjons, és pertinent recordar que el mot calcetí n’és un sinònim correcte que s’usa, per exemple, a les Terres de l’Ebre. 

 
 
GAMBES AMB ALLADA
 

L’all és un condiment mediterrani que trobem a moltíssims plats. Una de les maneres de menjar-lo és tallat a làmines i fregit. D’aquesta preparació en català en diem amb allada (en castellà, al ajillo) i per això una de les tapes estrella són les gambes amb allada, però també podem trobar l’allada en plats com el pollastre amb allada, els xampinyons amb allada o el lluç amb allada.

 
 
 
PÍNDOLES DE LLENGUA
 
 
DEPENENT O DEPENDENT
 

Aquest mes, la píndola de llengua posa el focus en la diferència entre depenent i dependent, dues formes correctes però amb diferents usos. Cliqueu aquest enllaç per descobrir-ho.

 
Llegir més
 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024