Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 132 - Maig de 2021
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
EL VERAT, BO I BARAT
 

L’ortografia del nom d’aquest peix amb el llom de color blau verdós amb línies fosques i el ventre platejat (caballa en castellà) no és fàcil: verat. És un peix blau força econòmic i molt valorat a la cuina per la seva versatilitat. A més, té moltes propietats saludables.

 
 
FENT CAMÍ
 

Sovint utilitzem la paraula router per referir-nos al dispositiu intermedi d'una xarxa de comunicacions que s'encarrega de determinar el trajecte que ha de seguir un paquet de dades per arribar a la seva destinació. Però router és un anglicisme que hauríem de substituir progressivament per la forma catalana encaminador.

 
 
 
SOBRE GRANOTES I PANTALONS
 

El vestit d’una sola peça amb cos, camalls i mànigues és una granota (mono en castellà). Tradicionalment era una peça de roba per treballar però ara és tendència en moda. 

Si, en lloc de cos i mànigues, la peça només té camalls i un tros de tela que cobreix el tronc des de la cintura fins al pit i que se subjecta amb uns tirants, n’hem de dir pantalons de peto o senzillament peto, forma que prové de l'italià petto, que significa pit.

En canvi, en moda infantil, la granota (rana en castellà) és com un peto però sense camalls.

 
 
TEMPS DE RENDA
 

Aquest any, als dubtes fiscals que tot contribuent (contribuyente en castellà) sol tenir a l'hora de fer la declaració de l'impost sobre la renda (renta en castellà) de les persones físiques o IRPF (i fixeu-vos que quan diem i-erra-pe-efa hem d'evitar pronunciar erra i efa amb e final com en castellà) cal afegir-hi les complicacions derivades de la pandèmia. Els treballadors que han rebut ajudes econòmiques derivades d'un expedient de regulació temporal d'ocupació o ERTO (ERTE en castellà), els autònoms amb prestacions per cessament (cese en castellà) d'activitat o les persones que han percebut l'ingrés mínim vital hauran d'estar al cas perquè no totes aquestes prestacions queden exemptes (exentas en castellà). Els experts fiscals recomanen, més que mai, revisar bé les dades de l'esborrany (borrador en castellà) abans de confirmar-les i presentar la declaració definitiva.

Text modificat extret de l’apunt “Teniu dubtes a l'hora de fer la declaració de la renda?” del Termcat

 
 
 
PLA OFERCAT
 
 
TANT SI COMPRES COM SI VENS, PARLA'M EN CATALÀ!
 

Llegiu l'article Tant si compres com si vens, parla'm en català”, publicat el 13 de maig al Diari de Tarragona. Hi trobareu les reflexions que fa Anna Saperas Tuset, directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus, sobre les dades de coneixement del català de la població del Camp de Tarragona, el Pla Ofercat, el programa Voluntariat per la llengua i la campanya “Parla’m en català”. Tot té un nexe comú: us atreviu a fer-vos un bon propòsit?

 
 
LA NOTÍCIA
 
 
UNA NOVA ÈPOCA PER A LA 'FALCA'
 

El mes d’abril, es va presentar el número 55 de la Falca, el butlletí amb informació sobre la llengua catalana i l'activitat del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus que es publica des de l’abril de 2002. La novetat d’aquest nou número és que és el primer de la versió electrònica.

Tot i que l'objectiu essencial de la publicació es manté, té evidentment un altre disseny i s'ha aprofitat per fer-la més dinàmica i participativa. Per això s'hi ha afegit una nova secció anomenada "L'altaveu" en la qual es publicaran col·laboracions, sovint audiovisuals, dels alumnes dels cursos de català, els usuaris dels serveis o, com en aquest primer número, les parelles lingüístiques.

Us hi podeu subscriure des d’aquest enllaç.

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024