Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 66 - Octubre de 2024
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura - 4a època
 
 




Notícies de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
LA PORTADA
 
 
UNA MARXA I UN PREMI PER FER CRÉIXER L'ÚS DEL CATALÀ
 

Aquesta tardor han sorgit dues iniciatives a la ciutat de Reus que poden tenir efectes més enllà i que voldríem destacar: el Correllengua i el Premi d'Idees per Promoure l'Ús del Català.

 

 
Llegir més
 
 
NOTÍCIES BREUS
 
 
900 ALUMNES I 47 CURSOS
 

A finals de setembre 900 alumnes van començar un curs de català a Reus, Cambrils, Falset, l'Hospitalet de l'Infant o Montbrió del Camp. En total, aquest trimestre el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus ha ofert 47 cursos, dels quals 27 són de nivell inicial o bàsic i 35 són presencials.

Aquests cursos acabaran al desembre. Aleshores, s'obrirà un nou període d'inscripció. Mentrestant, les persones interessades ja poden sol·licitar una prova de nivell en línia a inscripcions.cpnl.cat.

 
 
COM XALEM
 

El programa Xalem, impulsat pel Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus, pretén facilitar als alumnes entorns on posar en pràctica el que aprenen a l'aula i fomentar així l'ús del català.

Aquest trimestre, hi ha previst l'espectacle Els contes d'en Keke Shuga el 26 d'octubre, en el marc del Correllengua a Reus; una sortida a Escaladei el 9 de novembre; diversos tallers de jocs entre el 18 i el 21 de novembre, i un taller de màgia el 29 de novembre.

Algunes de les activitats que van tenir més èxit el curs passat van ser una visita a la Casa Navàs o una caminada a Vila-seca amb el grup excursionista GATA.

 
 
EP! ESCOLTA I PARLA A MONTBRIÓ DEL CAMP
 

Aquest trimestre es farà un curs de català oral a Montbrió del Camp. La formació, que s'ha programat en horari de tarda, ha generat molt d'interès i s'hi han inscrit un total de 23 alumnes provinents principalment del Marroc però també de Lituània, del Perú o d'Espanya.

El curs, que es diu Ep! Escolta i Parla, està finançat pel Consell Comarcal del Baix Camp i s'ha pogut tirar endavant gràcies a la implicació del Servei de Primera Acollida del Consell Comarcal del Baix Camp i de l'Ajuntament del municipi.

 
PARLEM DE LLIBRES
 

Al gener està previst reprendre el club de lectura Parlem de llibres que el Servei Local de Català de Cambrils organitza en col·laboració amb la Biblioteca Josep Salceda i Castells. Les trobades seran els dijous de 19 a 20 h.

Aquesta activitat s'adreça a persones no catalanoparlants amb l'objectiu de donar-los un espai més per practicar la llengua tot parlant de llibres. Les persones interessades s'hi poden inscriure gratuïtament en aquest formulari.

Aquest 2024, fins a l'estiu, els assistents al club, dinamitzat per dues voluntàries per la llengua, van llegir 5 llibres, des de clàssics com Aloma de Mercè Rodoreda fins a èxits més contemporanis com La trena de Laetitia Colombani.

 
 
 
TALLERS DE SENSIBILITZACIÓ LINGÜÍSTICA
 

El 10 d'octubre, es va impartir un taller de sensibilització lingüística per al personal del Consell Comarcal del Priorat i dels ajuntaments del Priorat amb una vintena d'assistents. Entre novembre i desembre, s'impartiran dos tallers més a Reus, sol·licitats pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya: un a l'Institut Pere Mata i l'altre al CAP Sant Pere.

En aquests tallers es pretén conscienciar els assistents que cal que es mantinguin parlant en català a l'hora d'atendre els usuaris i que no canviïn de llengua si es percep que els interlocutors entenen el català.

 
 
CATACLAR: CLAR I CATALÀ
 

El Servei Comarcal de Català del Priorat, conjuntament amb Ràdio Falset, estrena aquesta tardor Cataclar: clar i català, un espai radiofònic breu en què es tracten qüestions lingüístiques, s'informa d'eines i recursos relacionats amb la llengua catalana i també s'hi comenten les activitats i els cursos del Servei Comarcal de Català i, en general, del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus.

Per la seva banda, el 24 de setembre també va començar la sisena temporada del programa Espurnes de llengua a Ràdio Cambrils, en col·laboració amb el Servei Local de Català.

Podeu recuperar-ne els pòdcasts en aquest enllaç.

 
 
 
L'ALTAVEU
 
JO M'HE ATREVIT AMB UN REPTE LINGÜÍSTIC
 

Els alumnes de nivell bàsic de Cambrils i Falset ens expliquen com els ha anat el repte lingüístic que els hem proposat. I tu, t’hi atreviries?

 
Llegir més
 
 
VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA
 
 
EL VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA ES POSA EN MARXA
 

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus està treballant per posar en marxa una nova edició del Voluntariat per la llengua.

Totes les persones que han manifestat interès a tenir una parella lingüística tindran l'oportunitat d'assistir a les presentacions que es faran el 29 d'octubre a les 18 h a Reus, el 7 de novembre a les 17.30 h a l'Hospitalet de l'Infant i el 14 de novembre a les 17 h a Cambrils.

El 26 de setembre també es va iniciar un grup de conversa a la Vilella Baixa. Es tracta d’un grup de deu aprenents i quatre voluntàries que es trobaran cada dijous durant deu setmanes per practicar català.

 
 
ESTABLIMENTS COL·LABORADORS EN EL VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA
 

L'alumnat del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus aviat podrà visitar els establiments col·laboradors en el Voluntariat per la llengua per fer-hi pràctiques lingüístiques.

A l'estiu han renovat la seva adhesió al programa El Llapis i Mikilàndia de Falset, Mas del Salín de Cornudella del Montsant i L'Espígol Herboristeria, Merceria Mañani, La Botiga de la Selva, Carnisseria Pepita, Estanc Prats i Botiga de roba Maria Salomé de la Selva del Camp. Al setembre també han renovat la Farmàcia Freixas, Cal Sendra i L'Hortet de Reus.

Podeu consultar la llista completa d'establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua en aquest enllaç.

 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
  
 
 
 
L'ESPECIAL
 
 
CATALÀ I COMERÇ
 

Tots els serveis del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus treballen per impulsar l’ús del català en el món del comerç. Us resumim les principals actuacions que hem dut a terme els darrers mesos.

 
Llegir més
 
 
EINES I RECURSOS
 
 
RECURSOS PER APRENDRE CATALÀ
 

Us heu inscrit en un curs de català i voleu revisar o ampliar els vostres coneixements de l'idioma? Fa temps que vau estudiar català i voleu fer una mica de repàs del que vau aprendre? A la recentment renovada pàgina web Vull aprendre català, de la Secretaria de Política Lingüística, trobareu recursos útils i de tots els nivells, tant si us interessa treballar exercicis d'expressió oral com si preferiu continguts d'expressió escrita. Podreu fer dictats en línia, buscar temes de conversa o practicar amb exercicis interactius, entre moltes altres opcions.

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
DELS PÒDCASTS ALS PODCASTERS I PODCASTERES
 

Amb l'inici dels programes de ràdio que es fan a Cambrils i a Falset, recordem alguns termes com ara pòdcast, que s'ha adaptat a la llengua catalana i, per tant, cal escriure amb un accent obert a la o. De la persona que crea o participa en un pòdcast, en diem podcaster o podcastera.

Si seguiu alguna emissió d'aquest tipus i us interessa la terminologia relacionada amb aquest àmbit, consulteu la infografia que ha publicat recentment el TERMCAT.

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024