Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 61 - Febrer de 2023
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura - 4a època
 
 




Notícies de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
LA PORTADA
 
 
I AIXÒ, COM S'ESCRIU?
 

Treballeu en un comerç o una empresa i de vegades teniu dubtes a l'hora d'escriure? Això us interessa.

 
Llegir més
 
 
NOTÍCIES BREUS
 
 
CURSOS ESPECIALS
 

A més dels generals, aquest trimestre el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus ha organitzat cursos adreçats a diversos col·lectius.

En primer lloc, més de 30 persones en situació d'atur estan cursant un intensiu de nivell Bàsic 1, 2 i 3 tant a Reus com a Cambrils en conveni amb el Servei d'Ocupació de Catalunya.

D'altra banda, i amb el finançament del Consell Comarcal del Baix Camp i el suport del seu Servei de Primera Acollida i de l'Ajuntament de la Selva del Camp, s'està duent a terme un Bàsic 1 en aquest municipi. Hi assisteixen una vintena d'alumnes d'Ucraïna, Rússia, l'Amèrica Llatina i l'Estat espanyol.

Saber català millorarà el nivell d'ocupabilitat d'aquests dos col·lectius.

 
 
IGUALTAT, TAMBÉ EN EL LLENGUATGE
 

L'administració, com tota la societat, ha de vetllar per la igualtat entre gèneres, també en el llenguatge que utilitza.

Per això des del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus es continuen impartint seminaris de llenguatge no sexista, en què donem eines per utilitzar les formes inclusives més adequades en cada context.

Entre febrer i març, se’n faran tres edicions: dues per a l’Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i una per a l’Ajuntament de Reus. I continuem oberts a propostes de les administracions del Priorat i del Baix Camp per si volen afegir aquesta formació al seu Pla d'igualtat.

 
 
SENSIBILITZACIÓ LINGÜÍSTICA PER A MONITORS
 

Des del gener, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus ha impartit, per encàrrec del Pla Educatiu d'Entorn de Reus, dues edicions de les sessions "En l'educació i el lleure tu ets la clau" a les quals han assistit més de 60 monitors i monitores, la majoria del Consell Esportiu del Baix Camp però també de menjador i d'altres activitats.

En aquestes sessions es fa veure als formadors que són referents, també lingüístics, i que l'ús del català en l'activitat que dirigeixen aporta diversos beneficis als infants i joves perquè és una eina d'inclusió social.

 

 
CELEBREM EL DIA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA
 

El 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna, una data que aprofitem per reivindicar la importància de la llengua de cadascun dels alumnes del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus.

Per això participem en l'acte institucional que el Ple pel Català organitza cada any a Tarragona i fem activitats a l'aula per conèixer diverses paraules de les llengües dels nous habitants del Baix Camp i del Priorat. I a més, des de Ràdio l'Hospitalet de l'Infant, Ràdio la Selva i Ràdio Cambrils s'emetran programes en què participaran els estudiants dels cursos de català d'aquestes tres localitats.

 
 
 
CINEMA EN CATALÀ PER ALS MÉS PETITS DE CASA A FALSET I AL BAIX CAMP
 

Un any més l'Ajuntament de Falset se suma al CINC, el Cicle de Cinema Infantil en Català, i projecta dos films a L'Artesana: El gat amb botes: L’últim desig el 5 de febrer i Mòmies el 19 de març a les 18 h.

Esperem que aquest estiu també puguem gaudir de programació del CINC a La Fira Centre Comercial de Reus.

Per la seva banda, Òmnium Baix Camp continua estenent el CineXic a diversos municipis de la comarca i el 2023 projectarà una pel·lícula cada mes a Reus, la Selva, Riudoms i Montbrió.

 
 
PLA D’ACTUACIÓ PER LA LLENGUA AL CAMP DE TARRAGONA I EL BAIX PENEDÈS
 

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i diversos municipis van signar el juny passat aquest Pla. Del Baix Camp s'hi van adherir l'Ajuntament de Reus, el de Botarell i el de Montbrió del Camp.

Fruit d'aquest acord, s'ha constituït la Taula Local pel Català a Reus, s'ha fet una sessió de sensibilització lingüística al personal de l'Ajuntament de Botarell, s'ha difós la campanya "Parla'm en català" i s'ha treballat la informació que han de divulgar els ajuntaments sobre la legislació lingüística que afecta la retolació comercial.

 

 
 
EL SERVEI LOCAL DE CATALÀ DE CAMBRILS VISITA 50 BARS I RESTAURANTS
 

El Servei Local de Català de Cambrils va visitar, el segon semestre de 2022, 50 establiments de restauració per fer conèixer els serveis que ofereix al sector, com el servei gratuït de revisió de textos o els cursos, i per fer una observació sociolingüística i valorar les necessitats del sector.

Un 73 % dels establiments visitats compleix la legislació en la retolació principal, però aquest percentatge disminueix quan es tracta de la retolació informativa: 42 % en el cas de la retolació informativa exterior i 58 % en el cas de la interior.

Cal recordar que la Llei de política lingüística estipula que els rètols de caràcter fix han de ser com a mínim en català.

 
ELS ALUMNES DE BÀSIC 1 DE FALSET CELEBREN SANT BLAI
 

Aquest trimestre els alumnes del curs del Servei Comarcal de Català del Priorat a Falset participen en diverses celebracions al municipi: al febrer, i a proposta d'Òmnium Priorat, van conèixer la festa del coc de Sant Blai i, al març, com cada any, per celebrar el Dia Mundial de la Poesia llegiran poemes en les seves llengües maternes a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa.

De cara a la resta de l’any ja s'està treballant en noves propostes perquè, en col·laboració amb les entitats de la comarca, els aprenents de català coneguin també l'entorn i la cultura del país que els acull.

 
 
 
L'ESPECIAL
 
 
EL 2022 EN XIFRES
 

Us mostrem, en només dos minuts, tota la feina que ha fet l'any 2022 l’equip del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus.

 
Llegir més
 
 
EINES I RECURSOS
 
 
LLENGUATGE PLANER
 

Recentment s'ha publicat la Guia de llenguatge planer, que ofereix consells, exemples, nombrosos recursos i una llista de comprovació per saber com de planer i entenedor és un text ja redactat.

Aquesta guia, adreçada al personal que treballa a l’Administració, pretén millorar la comunicació amb la ciutadania, de manera que els textos siguin clars i inequívocs, i que tothom en pugui entendre la informació amb facilitat.

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
ELS TOPÒNIMS DEL MÓN
 

Els topònims del món ja es poden consultar al Nomenclàtor mundial.

Aquest obra de consulta de l’Institut d’Estudis Catalans, que ha fixat definitivament les formes de la toponímia de fora de l'àmbit de la llengua catalana, recull 8.500 topònims, els més coneguts i habituals del planeta. Així, per exemple, el Nomenclàtor mundial fixa que s'ha de dir Kíiv (i no Kíev), Donbàs (i no Donbass), Montreal (i no Mont-real) i Múnic (i no Munic).

 

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
 
L'ALTAVEU
 
 
COM VAM XALAR!
 

D’octubre a desembre, el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus va organitzar el programa Xalem, amb una pila d'activitats culturals i de coneixement de l'entorn, totes gratuïtes, per afavorir l'ús del català fora de l'aula entre les persones que l'estan aprenent. En total, es van oferir nou activitats en les quals van participar més de 250 persones. A continuació, us oferim el testimoni d’alguns d’aquests participants. Ja veureu com vam xalar!

 
Llegir més
 
 
ACLARIM-HO
 
 
SI SOU DE FRED I NEU...
 

Prepareu el forfet que pugem a pistes. I ho fem amb el telecadira, tot i que una vegada a lloc, si voleu anar a un punt més elevat, el teleesquí o telearrossegador us conduirà fins al capdamunt de la pista.

Si esteu aprenent a esquiar, fer angle (o fer cunya), és a dir, unir les puntes dels esquís per reduir velocitat, serà la vostra posició preferida quan vegeu que us embaleu, tot i que pot ser que els genolls se us en ressentin.

Si us agraden les emocions fortes practicareu l’esquí forapista i, si preferiu la planxa de neu en comptes dels esquís, el vostre esport és el surf de neu (snowboarding en anglès).

 
 
EL FUTBOL, PARAULA AGUDA SENSE ACCENT
 

El mot futbol, com tants altres esports amb denominacions d'origen anglès, s'ha adaptat a la nostra llengua, tant ortogràficament com fonèticament. En català no és una paraula plana (no porta accent), sinó aguda, i l'hem de pronunciar com a tal.

Handbol o voleibol són dos exemples més de paraules agudes. I també ho és basquetbol, tot i que solem utilitzar més la forma bàsquet, que és més curta. Altres noms d'esports adaptats a l'ortografia del català i que també són mots aguts són criquet i hoquei. En el cas d’handbol i hoquei, a més, hem de recordar que la hac és muda.

 
 
 
VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA
 
 
PRESENTACIONS DE PARELLES LINGÜÍSTIQUES
 

Aquest trimestre el Voluntariat per la llengua ha reprès les presentacions de parelles lingüístiques en diverses poblacions.

D'una banda, el 7 de febrer es van presentar a l'Orfeó Reusenc 25 parelles lingüístiques noves, que se sumen a la vintena que continuen trobant-se a Reus de l'edició anterior. A Cambrils, en un acte organitzat el 14 de febrer al Centre Cultural, es van formalitzar 23 parelles lingüístiques, entre noves i repetidores. I a l'Hospitalet de l'Infant, voluntaris i aprenents es coneixeran en una sessió de presentació que tindrà lloc el 23 de febrer a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d'Anjou.

 
 
EL VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA EN EL MÓN EDUCATIU
 

Al gener es van posar en marxa diversos grups de conversa entre familiars d'alumnes de l'escola La Vitxeta de Reus, activitat que també es reprendrà a l'escola Teresa Salvat de l'Aleixar, després que quedés interrompuda per la pandèmia.

D'altra banda, les escoles Sant Bernat Calvó i Doctor Alberich i Casas de Reus han acollit durant els mesos de gener i febrer l'exposició "Quan parles fas màgia", que també es podrà veure a l'abril a l'escola Abel Ferrater de la Selva del Camp. Tant en aquests centres com a l'Institut Escola Corbatera de Cornudella de Montsant està previst oferir-hi presentacions del programa i crear parelles lingüístiques entre membres de la comunitat educativa.

 
 
NOUS ESTABLIMENTS COL·LABORADORS
 

Els establiments col·laboradors són espais reals i segurs on els aprenents de català poden practicar la llengua d'una manera natural i relaxada gràcies a l'atenció i al compromís dels propietaris i treballadors d'aquests negocis.

Les darreres incorporacions a aquesta xarxa han estat els restaurants Entre Molles, Peixateries Velles, Cal Gallisà i 14,5º Beer-Wine, tots de Reus i participants en el certamen gastronòmic Ganxet Pintxo. També s’hi han adherit les botigues Cottoni i Electro Calbet.

Podeu consultar la llista completa d’establiments col·laboradors en el Voluntariat per la llengua a www.vxl.cat/establiments.

 
MÉS AVANTATGES PER ALS PARTICIPANTS EN EL VXL
 

A banda de practicar la llengua i de conèixer persones noves, els participants en el Voluntariat per la llengua tenen altres avantatges. Els amants del teatre poden adquirir entrades a preus reduïts al Teatre Bartrina i a l'Orfeó Reusenc, i també poden gaudir de descomptes en alguns espectacles del Teatre Nacional.

Fora de Catalunya, el Cercle Català de Madrid ofereix als participants i l'alumnat del CPNL la possibilitat de gaudir de les activitats que organitza amb les mateixes condicions que tenen els seus socis, i els que visitin alguns dels 35 països en què hi ha guies de l'associació Guies Catalans del Món podran fer una pràctica lingüística sense cap cost.

 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024