Prop de 7.000 persones s'examinen per obtenir el C2 de català, la xifra més alta mai atesa en aquest nivell
Serveis Centrals
Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística afronten l'augment de demanda de certificació C2. La demanda ha crescut després que el Departament d'Educació anunciés que a partir del 2024, tothom qui vulgui ser docent haurà d'acreditar aquest nivell de català
Més de 6.900 inscrits s'ha examinat aquest dissabte, 30 d'abril, per a l'obtenció del certificat oficial de català C2. És la xifra més alta de peticions mai comptabilitzada en aquest nivell. El Departament de Cultura ha redimensionat l'organització i la logística dels exàmens per acollir la demanda provocada pel canvi que va anunciar recentment el Departament d'Educació i que va tenir un gran impacte en la inscripció a les proves, amb un increment d'inscrits del 192,38 %, de 2.363 el 2021 a 6.909 el 2022.
Per poder atendre aquest augment, el Departament de Cultura ha incrementat en 0,5 M€ el pressupost dedicat a aquestes proves. Amb una resposta ràpida, la Secretaria de Política Lingüística ha format 100 nous examinadors i ha augmentat els espais en què es duen a terme les administracions del C2 arreu de Catalunya. La Secretaria continuarà treballant per respondre a tota la demanda de professionals que necessitin aquestes proves a partir d'ara.
En algunes localitats concretes, l'increment ha estat considerablement gran. Així, a Sabadell, s'ha passat de 113 a 489 inscrits, fet que suposa un creixement del 332,74 %. A Barcelona, l'increment ha sigut del 148,88 % amb més de 2.000 inscrits davant els 832 de 2021. En el conjunt de proves que organitza la secretaria, dels nivells bàsic (A2), elemental (B1), intermedi (B2), suficiència (C1) i superior (C2), s'ha passat dels 6.510 inscrits de 2021 als 10.316 de 2022, amb un increment global del 58,46%.
Les proves escrites s’han dut a terme a Barcelona, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilanova i la Geltrú. La segona part de l'examen són les proves orals que s'estructuren en diversos dies: dissabte 30 d'abril a la tarda; dissabte 7 de maig tot el dia, i dissabte 14 de maig al matí, en els municipis esmentats.
Paral·lelament als exàmens de la Secretaria de Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) també ha atès la demanda de C2 amb una oferta extraordinària al mes d'abril de 32 cursos en línia del nivell superior amb 632 persones inscrites. Es tracta d'una formació intensiva de 90 hores que té una durada de 4 mesos i que requereix una dedicació d'entre 10 i 13 hores a la setmana, amb un examen final per obtenir el certificat que serà presencial. L'oferta extraordinària del nivell superior (C2) ha suposat un esforç logístic i organitzatiu per al CPNL que continuarà a l'alça.
Pel que fa a les inscripcions de tots els nivells de català del CPNL del tercer trimestre, ha augmentat la inscripció global en un 10 % respecte de l'any passat i s'han prioritzat també els cursos i les inscripcions del nivell inicial, per a nouvinguts. Amb relació al tercer període d'inscripció de l'any passat, s'ha passat d'una oferta de cursos presencials del 3 % a una oferta del 72 %.