El CPNL i l’ACM oferiran cursos de català per al personal de l’Administració local

Serveis Centrals

Ús professional

El CPNL supervisarà i coordinarà pedagògicament 20 cursos de català en línia. Aquesta oferta formativa pretén millorar la qualitat lingüística i comunicativa del personal dels ens locals

Signatura del conveni de col·laboració entre el CPNL i l'ACM

El secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), F. Xavier Vila, i el president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Lluís Soler, han signat un conveni de coordinació per millorar la qualitat lingüística i comunicativa del personal de l'Administració de municipis, comarques i altres ens locals associats. Els dos ens estableixen un marc de col·laboració per oferir cursos de català adreçats al personal del món local, amb una durada de 120 hores, i que tindran lloc entre els mesos de febrer i juny. Aquesta oferta formativa respon a la necessitat d'acreditar la certificació oficial en llengua catalana per part del personal de l'Administració local que participi en l'actual procés d'estabilització dels empleats públics.


Els presidents del CPNL i l'ACM van encoratjar els docents que faran els cursos de català per al personal dels ens locals

D'acord amb el conveni, l'ACM oferirà uns 20 cursos de llengua catalana, coordinats des del CPNL, del nivell A2 (bàsic) al B2 (intermedi). Els cursos seran en modalitat semisíncrona a través del Parla.cat, un espai virtual de la Secretaria de Política Lingüística que ofereix materials didàctics per aprendre la llengua catalana. En les sessions en directe, el professorat acompanyarà els alumnes en el seu aprenentatge.

El Consorci per a la Normalització Lingüística realitzarà la supervisió i la coordinació pedagògica dels cursos. Per una banda, vetllarà perquè el professorat escollit i contractat per l'ACM tingui els mateixos requisits de titulació que els tècnics de normalització lingüístic del CPNL, i s'encarregarà d'assessorar-los pedagògicament i metodològica. Per l'altra, realitzarà al futur alumnat les proves de nivell prèvies a l'inici dels cursos, per determinar-ne el grau de coneixements de la llengua catalana. El CPNL proporcionarà les proves d'assoliment d'aquests cursos i n'expedirà els certificats corresponents.

L'ACM s'ha encarregat de la difusió de l'oferta formativa i de tot el procés de preinscripció per poder arribar als ens locals. L'entitat municipalista també ha contractat el professorat i posa a disposició les aules en línia per a realitzar les sessions síncrones dels cursos. L'ACM també facilitarà els espais físics des d'on es podran realitzar els exàmens de forma presencial els dies 30, 31 de maig, 1 i 2 de juny, un per a cada capital de les demarcacions del país.

Cal destacar que les preinscripcions s'han tancat amb un total de 302 alumnes inscrits que treballen en 100 ajuntaments diferents. Està previst que els cursos comencin el 15 de febrer i finalitzin el 29 de maig. Es preveu que entre el 15 i el 16 de juny els alumnes que hagin superat el curs i l'examen rebran el certificat oficial expedit pel CPNL.


Acord pel català en l'àmbit local

El Consorci per a la Normalització Lingüística és un ens públic adscrit a l'Administració de la Generalitat que vetlla per estendre el coneixement de la llengua catalana en l'àmbit de l'ensenyament no reglat, fomentar l'ús del català en tots els àmbits de la societat al territori i contribuir a la divulgació de la llengua catalana en col·laboració amb altres organismes i entitats.

Amb aquests objectius, organitza la formació de català per facilitar i millorar el coneixement i l'ús de la llengua, desenvolupa programes d'actuació per tal de millorar la presència i la qualitat de la llengua en l'àmbit econòmic i professional, i estableix mecanismes de col·laboració amb entitats i institucions públiques i privades.

L'Associació Catalana de Municipis i Comarques està constituïda per l'agrupació voluntària de municipis, comarques i altres ens locals de Catalunya i té per finalitat representar, defensar i promoure els interessos generals dels municipis, les comarques i els altres ens locals associats i, alhora, potenciar l'autonomia local a Catalunya i arreu del món. Entre d'altres, són funcions de l'ACM el foment i la defensa de la llengua i la cultura catalanes a la vida local i la formació dels electes i tècnics dels ens locals.

Vols compartir aquesta notícia?