El Voluntariat per la llengua col·labora amb entitats LGTBIQ+ per fomentar l'ús del català
CNL de Barcelona
Gender and LGTB impulsa l'adhesió al VxL d'entitats i organismes del seu àmbit per incorporar nous voluntaris i aprenents
El Voluntariat per la llengua (VxL) ha tancat diversos acords d'adhesió amb entitats del col·lectiu LGTBIQ+ perquè participin al programa. L'objectiu és fomentar l'ús del català entre aquest col·lectiu i promoure la cohesió social a través de les converses en català de les parelles lingüístiques del VxL.
La vicepresidenta de la Cambra LGTBIQ+ de Catalunya i directora del Pride Social de Barcelona, Maria Giralt, ha impulsat l'adhesió d'entitats i grups informals LGTBIQ+ (més de 50 a tot Catalunya) al VxL. Gràcies a aquest inici de cooperació s'han incorporat tres entitats més a la xarxa de col·laboradors del programa: l'Associació Gender and LGTB Lab, de la qual Giralt és una de les fundadores, Acathi: migració, refugi i diversitat LGTBI i Gais Positius - L'associació de/i per a gais seropositius. També s'ha establert una col·laboració amb Treu la llengua, que organitza grups de conversa en català a Barcelona i a Sitges, i es preveu que pròximament se sumin més entitats al programa. Aquestes animaran els seus membres a formar part del VxL per parlar sobre les temàtiques que més els interessin i les instal·lacions de les entitats podran ser punts d'inscripció al VxL.
El VxL aposta per converses en català, presencials o en línia, amb un enfocament de gènere transversal i sense prejudicis, independentment de com s'identifiquin els participants de les parelles lingüístiques. Qualsevol persona que s'inscrigui en el programa pot explicitar en la fitxa d'alta el seu interès per la diversitat de gènere. D'entre les accions en aquesta col·laboració hi ha la incorporació de nous materials de suport a les converses per practicar el català al voltant de la temàtica LGTBIQ+, en la línia dels "Temes per parlar" actuals.
El VxL ja supera les 170.000 parelles lingüístiques
El programa Voluntariat per la llengua, impulsat per la Secretaria de Política Lingüística i gestionat territorialment pel CPNL, promou la pràctica del català a través de la conversa. Les parelles lingüístiques es comprometen a fer trobades un mínim d'una hora a la setmana durant 10 setmanes. Els dinamitzadors del VxL creen parelles lingüístiques afins formades per una persona voluntària que parla català habitualment i un aprenent o aprenenta que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. El programa s'adapta a les necessitats de col·lectius específics i amb la incorporació al programa de noves entitats i perfils s'afavoreix la representació de la diversitat. Des que es va iniciar el 2003, el VxL ha creat més de 170.000 parelles.