L'atenció al client en català, un dret fonamental
CNL de Lleida
Ús professional, Ús professional
El CNL de Lleida ha ofert aquesta setmana sengles sessions de sensibilització lingüística adreçades als comerciants i als clients del barri del Clot de la ciutat
Aquest dijous i dimecres al vespre, l'Ateneu Popular de Ponent ha acollit dues sessions de sensibilització lingüística impartides pel Centre de Normalització Lingüística de Lleida per als comerciants del barri del Clot, el dimecres, i per a la resta de veïns l'endemà. Les sessions s'emmarquen dins la campanya "Al Clot, en català!", que el CNL, juntament amb la Regidoria de Consum, Comerç i Mercats; la Regidoria de Participació de La Paeria, i l'Associació de Veïns del Clot i Confluències, està desplegant per mantenir el vigor de la llengua catalana en tot el teixit veïnal i per enfortir-la en aquelles parcel·les en què no pot desenvolupar-se amb normalitat.
En aquest sentit, s'està incidint en els comerços atesos per persones no catalanoparlants amb el programa dels Comerços Aprenents, a través del qual un tècnic lingüístic es desplaça als establiments per oferir als dependents que ho requereixin unes píndoles formatives ajustades al seu sector comercial per tal que puguin garantir el dret dels compradors, que no és altre que poder ser atesos en qualsevol de les dues llengües oficials de Catalunya que triïn, el català i el castellà. D'altra banda, amb els comerços regentats per persones sense dificultats idiomàtiques, s'han ofert les sessions de sensibilització que encapçalen la notícia. Així, els tècnics del CNL han ofert estratègies professionals que assegurin l'ús comercial del català d'una manera majoritària sense que això vagi en detriment de la comunicació; ans al contrari, es pretén que aquestes estratègies confereixin una visió homogènia del teixit comercial del barri basat en la qualitat també idiomàtica.
Tot amb tot, seria incomplet de formar el comerciant sense alertar-ne el veí, és a dir, el client. Per aquest motiu, la mateixa sessió sensibilitzadora s'ha impartit encarada a aquest darrer. A partir de dades, lleis i reflexions lingüístiques, s'ha demostrat innecessari el canvi del català al castellà en pràcticament la majoria de converses en què això ocorre. Les xerrades han acabat amb un debat animat sobre els usos i les opinions diverses dels assistents que les han enriquit encara més. Amb aquestes dues sessions, doncs, s'ha pretès que, a partir d'una estratègia lingüística que substitueixi la improvisació, el comerç del Clot esdevingui clau per a la salut del català.