La Queta ha arribat a Tortosa

CNL de les Terres de l'Ebre

CPNL

La campanya de sensibilització per la llengua 'Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!' porta a Tortosa la cabina de ràdio de la Queta

Els dies 25 i 26 d'octubre, en el marc de la campanya de sensibilització per la llengua 'Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!', Tortosa acull la cabina de ràdio de la Queta que el Govern està fent voltar per tot el país. Amb aquesta cabina es volen recollir el màxim nombre de veus i de testimonis sobre la llengua i crear el pòdcast més gran que s'hagi enregistrat mai en la nostra llengua.

"Hem de reivindicar el valor de la llengua catalana en un territori com el nostre, de cruïlla, on no parlem el català majoritari i, per això, hem de reivindicar també fer ús de la nostra variant occidental, del tortosí, perquè també és una eina imprescindible per lligar tots els territoris de parla catalana, tant territoris aragonesos com del País Valencià", ha assegurat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó Fernandez. L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan Farnós, també ha fet una crida a la participació: "Si hi participem com a ciutat i territori, això farà que la nostra variant dialectal es posi en valor i també representarà diversitat del català".

Un cop dins de la cabina, la persona participant pot escollir 4 opcions segons el seu nivell de català i les seves preferències: participar en una entrevista radiofònica, on la Queta fa preguntes relacionades amb la relació d'aquella persona amb el català; practicar la llengua en una conversa on la Queta ha d'anar a comprar ingredients per fer una paella; fer un karaoke amb la cançó Començar, que els Tyets, les Marala i el Kelly Isaiah han interpretat per a la campanya, o bé donar una mostra de veu per al projecte AINA per tal de normalitzar el català en les tecnologies digitals.

Al llarg de tot l'itinerari, els centres del Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL) aprofitaran l'oportunitat per permetre que els seus aprenents practiquin la llengua en un entorn lúdic i desenfadat.

El pòdcast d'aquesta campanya recollirà les reflexions de la ciutadania sobre la llengua en tots els seus accents i fomentarà que tothom faci servir el català independentment del seu nivell. Precisament per això, la cabina està decorada amb el lema de la campanya, 'Provem-ho en català', traduït a 15 llengües molt parlades a Catalunya: àrab, búlgar, alemany, anglès, francès, indi, italià, polonès, portuguès, romanès, rus, ucraïnès, wòlof, amazic, xinès, castellà i català.

Després de l'enregistrament, cada participant rebrà la seva pròpia gravació al mòbil i podrà compartir-la amb les seves amistats i a les xarxes socials. Un cop la cabina hagi acabat el seu recorregut, es crearà un pòdcast amb una selecció de totes les veus participants: el pòdcast més gran que s'ha fet mai en llengua catalana.

La primera cabina de pòdcasts es va estrenar el 23 de setembre a Barcelona, en el marc de les festes de la Mercè, i posteriorment va iniciar una itinerància per Sabadell, Terrassa, Manresa, Igualada, Tàrrega, Reus, Tarragona, Tortosa, Lleida, Tremps, Girona, Figueres, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Tots aquests municipis compten també amb un centre del CPNL.

Coincidint amb la parada de la Queta a Tortosa, el dijous 26 d'octubre, a les 17 hores, s'enregistraran en directe els pòdcasts de Ràdio Primavera Sound 'Oye Polo' i 'La Trinae'.

El català, una prioritat pel Govern

El Govern situa la llengua catalana com una prioritat absoluta de l'Executiu, que des de l'inici de la legislatura es va posar a treballar per entrar en una nova etapa de la política lingüística del país, que assegurés el present i el futur del català, l'aranès i la llengua de signes catalana. En aquest sentit, el Govern va presentar un paquet de 100 mesures per la llengua que estan desenvolupant transversalment tots els Departaments, per tal de millorar l'ús del català en tots els àmbits.

El pòdcast de la Queta també és un espai que permet a tota la ciutadania donar la seva veu per al projecte AINA, impulsat pel Govern en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC). AINA és un projecte basat en tecnologies de dades i intel·ligència artificial (IA) que té com a objectiu generar els corpus i els models informàtics de la llengua catalana perquè les empreses que creen solucions basades en IA, com ara assistents de veu, cercadors d'Internet, traductors i correctors automàtics, agents conversacionals, etc. puguin fer-ho en català.

Per aconseguir aquest objectiu, és  imprescindible tenir un gran volum de veus enregistrades i el més variades possible en català, motiu pel qual el Govern va engegar una campanya de captació de veus en el marc del projecte AINA a través de la plataforma Common Voice, on ja s'han enregistrat 3.475 hores de veu en català gràcies a la col·laboració de la ciutadania, essent la nostra llengua la que acumula més hores enregistrades en aquesta iniciativa que aplega llengües d'arreu del món.

Tot i això, calen encara més veus, sobretot d'infants i menors de 25 anys, de noies i dones, i de parlants dels dialectes balears, septentrionals, occidentals, valencians i algueresos. El pòdcast itinerant permetrà incrementar aquestes veus enregistrades i posar el català al nivell que li correspon per assegurar que les solucions d'intel·ligència artificial ens entenen i ens responen correctament en català.

Vols compartir aquesta notícia?