La campanya "21 dies. D'entrada, en català" ha estat present a Blanes del 16 d'octubre al 5 de novembre del 2023

CNL de Girona

CPNL, De la competència a l'ús

La campanya s’ha vist pels carrers de la població i en els llocs estratègics de la vida social i econòmica de Blanes
 

"Pots mantenir l'ús de la llengua catalana durant 21 dies ininterromputs?" Aquest és el repte que proposa la campanya "21 dies. D'entrada, en català": mantenir el català sempre, a tot arreu i amb tothom. Es tracta de no canviar de llengua en situacions en què habitualment es fa. Els experts consideren que es necessiten 21 dies per consolidar un nou hàbit; per això el repte té aquesta durada.

La campanya 21 dies, que va néixer l'any passat a Santa Coloma de Farners, s’ha dut a terme entre el 16 d'octubre i el 5 de novembre de 2023 a Blanes i a Lloret de Mar conjuntament. Al llarg d'aquests dies a tots dos municipis s’han penjat cartells i banderoles i s’han repartit postals que expliquen l'objectiu de l'actuació. S’ha fet coincidir en el temps l’execució de la campanya en els dos municipis veïns per incidir d’una manera més eficient en el territori.

Al municipi de Blanes s'han penjat 50 banderoles per tot el poble i s'han fet arribar tòtems als llocs neuràlgics de la vida social i econòmica de la població, com la Confraria de Pescadors, la Cooperativa Agrícola de la conca de la Tordera, la Ciutat Esportiva, els centres cívics i comunitaris de Blanes, el Teatre de Blanes, a banda dels edificis públics municipals.

Els darrers anys han saltat les alarmes pel descens de l'ús del català, sobretot entre els més joves. Segons les estadístiques, 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en una altra llengua, una conducta considerada perjudicial per a la supervivència del català perquè fa que desaparegui de tots els espais, i dificulta que els qui encara no el parlen el puguin aprendre i practicar. Per això hi ha consens que cal modificar aquest hàbit a fi de fer la llengua útil i necessària i per ajudar els qui l'aprenen a practicar-la fora de l'aula. "D'entrada, parla en català amb tothom." Aquest és el repte que, en aquest cas, es proposa als blanencs i als lloretencs: mantenir el català sempre, a tot arreu i amb tothom.

A tots dos municipis s’ha fet un acte central el dijous 2 de novembre i s’ha aprofitat per presentar les parelles lingüístiques de l’edició de tardor del programa Voluntariat per la llengua.

A Blanes, l'acte central s’ha fet al Teatre de Blanes, a les 19 h, i ha comptat amb l'actuació del Mag Juanola, el suport d'Òmnium Cultural i el testimoni de persones adherides a la Campanya.

A Lloret de Mar, l'acte central ha comptat amb la presència del col·lectiu "No em canviïs la llengua", integrat per Toni Albà, Rosario Palomino, Carme Sansa i Matthew Tree. També hi han participat alumnes dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística.

La campanya "21 dies" també s’ha difós per les xarxes socials, per mitjà de les quals s’han donat a conèixer els objectius de l'actuació, testimonis personals i altres iniciatives semblants.

Vols compartir aquesta notícia?