La gastronomia del món a les aules de Santa Coloma de Gramenet
CNL L'Heura
Cuchara organitza tres tallers sobre gastronomia, comerç local i alimentació saludable
Aquest trimestre Cuchara (Carolina Zerpa, Marta Solans i Arantza Begueria) ha impartit tres tallers de cuina durant sis sessions amb els alumnes del CNL L'Heura. Ha estat una bona manera d'aprendre lèxic de cuina i de xerrar en català d'un tema tan interessant com l'alimentació a diferents racons del món.
El primer taller anava del comerç local i productes del món al barri del Fondo i es va dur a terme els dies 10 i 26 d'octubre amb els alumnes del curs Elemental 2. Per començar, van parlar dels aliments que menja cadascú, on els compren, quins nous plats d'aquí i d'altres llocs han incorporat a la seva dieta. Un altre dia, van fer un recorregut pels establiments on habitualment van a comprar-los. Finalment, el dia 23 de novembre va ser el gran dia, ja que van anar a l'estudi de gravació de la Biblioteca Garcia Márquez a gravar un pòdcast per a la ràdio. Van parlar en català, es van divertir i van gaudir de l'experiència!
El segon taller es va fer els dies 8 i 22 de novembre amb el curs Elemental 1 i parlava sobre la gastronomia d'arreu del món a les aules. Durant la primera sessió, cadascú es va presentar a través dels ingredients que Cuchara havia portat, un exercici que va permetre parlar de la infantesa, els gustos, els hàbits i les diferències de clima dels diferents països. A continuació, els diferents equips van fer un joc sensorial amb els ulls embenats: mitjançant l'olfacte i el gust havien d'esbrinar quins aliments estaven tastant. Va ser un moment de riures i competitivitat. Més tard, entre tots i totes van decidir quins plats prepararien a la segona sessió: arròs amb pollastre, amanida, guacamole amb natxos, milfulles amb plàtan, pastís de carabassa i aguapanela. Tot això acompanyat d'un assortiment ben variat de pica-pica.
El tercer taller es va fer el 16 i 23 de novembre amb un altre curs Elemental 1 i la temàtica va ser l'alimentació saludable. El primer dia tothom es va reunir al voltant d'una taula amb aliments dolços: sucre, panela, fruita, cola, xocolata, crema de cacau i llaminadures. Es va parlar de la relació que hi ha entre el sucre i la salut, i de la cultura del dolç als països dels alumnes, la majoria de l'Amèrica Llatina. A la segona part del taller es van degustar productes amb sucre natural, com ara la pinya tropical, els dàtils o la poma i també d'ensucrats, i un pastís casolà. Mentre picaven, van explicar receptes dolces d'alguns dels països dels alumnes: Cuba, l'Argentina, Colòmbia, Hondures, l'Equador, i també de Múrcia i de Catalunya. La Marta, la Carolina i l'Arantza, de Cuchara, van enregistrar la sessió per fer-ne un pòdcast que aviat us compartirem.