Tremenda trementina!
CNL L'Heura
Activitats complementàries, De la competència a l'ús
Amalur fa cinc tallers per fomentar l'ús de la llengua
Durant el primer trimestre del curs s’han fet cinc sessions dels tallers “Creació d'un pack de plantes culinàries” i “De la planta medicinal al remei natural” amb l'alumnat dels cursos Elemental 1 i Elemental 2. Els tallers han estat conduïts per Nerea Iraragorri, emprenedora colomenca al capdavant del projecte "Amalur, el jardí medicinal".
El taller “De la planta medicinal al remei natural” va començar descobrint el romaní. Tothom va parlar una mica sobre si tenien alguna planta medicinal a casa i per a què la feien servir, si tenien algun remei natural estrella que volien compartir o si les seves àvies els havien posat ungüents en la infància. Més tard, la Nerea va explicar qui eren les trementinaires, unes dones amb molta història, el nom de les quals prové de la trementina, un remei que ho curava gairebé tot!
A continuació, va ensenyar imatges de plantes medicinals per parlar del seu nom, els seus usos, les elaboracions i els processos. Van sorgir conceptes com ara: tisana, decocció, maceració, xarop, vins vegetals, suc fresc, oleat, ungüent o destil·lació. La part final del taller va consistir a elaborar una tintura de romaní per part de l'alumnat. Aquest remei natural s'utilitza per via tòpica i és ideal per a dolors musculars i per a la circulació de les cames.
També es va elaborar un oleat de calèndula. Les seves propietats antiinflamatòries i regeneradores de la pell fan d'aquest preparat natural una opció ideal per a persones amb pell atòpica, èczemes o rascades.
Pel que fa al taller “Creació d'un pack de plantes culinàries”, la sessió va començar amb l'explicació de les principals plantes que l'alumnat fa servir per cuinar. Els assistents es van presentar amb el seu país d'origen i explicant les herbes més emprades als seus països com a remeis medicinals. Després es va parlar dels plats en què aquestes plantes s'utilitzaven a l'hora de cuinar-los. Seguidament, en va anar passant algunes perquè els alumnes les veiessin, toquessin i oloressin. A la part final tothom va poder preparar un planter amb llavors de plantes culinàries que van triar per cultivar i observar com germinen des de casa. L'objectiu d'aquests tallers és fer propostes educatives per fomentar l'ús de la llengua entre iguals i fora de l'aula.
Nerea Iraragorri, a més a més, dinamitza algunes activitats a l'hort de La CIBA, si voleu aprendre sobre flors, plantes, insectes i cultius mentre practiqueu el català, contacteu amb lacibahorts(ELIMINAR)@gramenet.cat per reservar plaça. És una oferta gratuïta i té lloc tots els dimarts de 18 h a 19.30 h.