Bar restaurant Dragón Rojo, un nou comerç aprenent de Granollers

CNL del Vallès Oriental

Ús professional, Ús professional

La Martha ja pot dir frases breus relacionades amb el restaurant en català

La Nancy

La Martha és nascuda a l’Equador i fa anys que va venir a viure a Catalunya, però mai havia tingut la necessitat ni l’entorn favorable per plantejar-se aprendre català. Ara fa poc que treballa com a cuinera i cambrera al Dragón Rojo, un bar restaurant molt conegut de Granollers, situat al barri del Primer de Maig. En Francesc, el propietari, la va animar a aprendre català i, per això, ha començat la formació de “Comerços aprenents”.

Després d’unes quantes sessions, la Martha ja és capaç de dir frases breus en català per atendre els clients i també sap dir els plats i els ingredients del menú diari que fan al restaurant. Explica que quan arriba a casa repassa el vocabulari amb la seva filla i que al restaurant alguns els clients l’animen i l’ajuden perquè li parlen en català i li valoren l’esforç. També diu que li agrada fixar-se en la pronúncia d’en Francesc per dir les neutres i les esses sonores igual que ell. Està contenta perquè “els clients i en Ciscu l’animen i aprendre català la fa sentir bé”. Ara també té el distintiu i el diploma per mostrar als clients i acabar de demanar-los que se li adrecin en català i que l’ajudin a consolidar i ampliar el seu aprenentatge.

El Bar restaurant Dragón Rojo està situat a l’avinguda de Prat de la Riba, 90, i és punt de trobada de veïns de les Cases Barates, associacions i treballadors de la zona, pel bon menjar dels menús diaris i sobretot pel bon tracte que en Francesc ofereix a tothom. Fa anys que és Establiment Col·laborador del Voluntariat per la llengua i és un espai on els alumnes dels cursos de català hi van a fer les pràctiques lingüístiques. Ara, també és “Comerç aprenent” amb la Martha. Aquest establiment se suma a les tres botigues del barri de Sota el Camí Ral que ja han fet la formació anteriorment. 


Comerços aprenents és un projecte que ofereix al comerç local una formació essencial en llengua catalana per a les persones que fan atenció al públic i parlen molt poc en català. A causa dels seus horaris laborals, aquestes persones no poden assistir a un curs de català i, per això, els tècnics de normalització lingüística es desplacen a la botiga per oferir-los aquestes sessions formatives.

En les visites presencials es treballen les competències lingüístiques dels treballadors durant 15 minuts. Partint del seu coneixement de català, s'adapten els continguts a les necessitats comunicatives de cada situació. Així, el vocabulari, la fraseologia i les situacions comunicatives responen a les seves necessitats pràctiques.

Des del 2021, Comerços aprenents s'ha desenvolupat a diverses localitats de Catalunya. Granollers va ser una de les ciutats pioneres a fer-ne un pla pilot emmarcat en el Pla Ofercat, de foment de l'ús del català al comerç, que es desenvolupa a la ciutat des de 2018.

Vols compartir aquesta notícia?