Els ELIC del Garraf i l’Alt Penedès i el CNL fan un balanç positiu de la seva col·laboració
CNL de l'Alt Penedès i el Garraf
El curs 2023-2024 s’han fet sessions de sensibilització, parelles lingüístiques, grups de Xerrem Junts i activitats culturals
Els Equips d'assessorament en Llengua, Interculturalitat i Cohesió Social (ELIC) dels Serveis educatius del Garraf i de l'Alt Penedès i el Centre de Normalització Lingüística han fet un balanç positiu de les actuacions que s'han dut a terme durant el curs 2023-2024 gràcies a la col·laboració que mantenen els dos organismes.
Sensibilització lingüística
La col·laboració es remunta al curs 2018-2019. Des d'aleshores, s'ha establert un contacte permanent que ha permès organitzar sessions de sensibilització lingüística (SSL) adreçades a claustres d'escoles de primària o d'instituts, a equips de monitors de menjador dels centres educatius, a monitors d'activitats extraescolars o a monitors dels tallers d'estudi assistit i també a les juntes de les AFA.
Durant el curs 2023-2024 s'han impartit 15 formacions que han durat en total 41 hores i a les quals hi han assistit 358 persones. Aquestes formacions s'han impartit en 9 centres de primària o de secundària i la resta s'han adreçat al personal dels serveis educatius o als monitors del PEE de les Roquetes. La mitjana de totes les valoracions dels assistents en cada formació és de 7,8 punts sobre 10.
Globalment, des de l'inici de la col·laboració, s'han impartit 47 formacions, que sumen 159 hores i a les quals han assistit 880 persones de l'àmbit educatiu del Garraf o de l'Alt Penedès. Aquests espais de trobada han estat una de les respostes a les necessitats detectades per les tècniques dels ELIC en els centres educatius on intervenen.
Espais d'aprenentatge
Una altra de les activitats que s'han impulsat han estat els grups de conversa Xerrem Junts, amb el suport material i l'assessorament de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL), i les parelles lingüístiques entre les famílies dels mateixos centres educatius.
A l'Alt Penedès s'han organitzat 20 grups del Xerrem Junts en 10 centres educatius i al Garraf, 3 grups amb participants de 4 centres educatius (3 de Vilanova i la Geltrú i 1 de les Roquetes).
També s'han fet parelles lingüístiques en una escola de Vilafranca del Penedès i en una altra de les Roquetes.
Activitats culturals
En el marc de la Xarxa d'Espais per la llengua de Vilanova i la Geltrú, s'ha dut a terme una activitat cultural per Sant Jordi, l'acció poètica Paraules sobre vidre. Aquest curs ha estat la segona edició d'aquesta activitat, en què hi han participat, a més dels alumnes dels cursos del Servei de Català, els alumnes de l'Escola d'Adults Teresa Mañé, els alumnes de les aules d'acollida d'alguns instituts i les xerraires d'un dels grups del Xerrem Junts.
Treball en xarxa
La cooperació entre el personal dels ELIC i el CNL s'ha mantingut al llarg dels últims anys perquè en els centres educatius hi tenen protagonisme perfils professionals diversos a part dels docents. En aquest sentit, les sessions de sensibilització ajuden a fomentar la consciència del rol que tenen el conjunt dels professionals de l'àmbit educatiu en l'objectiu de millorar l'adquisició de la llengua catalana per part de la població infantil i juvenil, sobretot, en els espais de menjador o en les activitats extraescolars.
Per fer-ho possible, durant el curs escolar s'han fet reunions periòdiques per coordinar totes les accions dutes a terme i al mes de juny s'ha fet el balanç final del pla de treball i s'ha concretat la previsió de formacions per al mes de setembre vinent.
Els ELIC del Garraf i l'Alt Penedès i el CNL es van reunir per fer un balanç del curs 2023-2024.