Els comerços de Vilafranca del Penedès col·laboren en les pràctiques lingüístiques dels alumnes de català

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Voluntariat per la llengua, De la competència a l'ús

D'abril a juny, 60 alumnes de cursos bàsics i elementals han fet pràctiques en 19 establiments

Gràcies a la complicitat de 19 establiments col·laboradors del Programa Voluntariat per la llengua -compromesos a fer la primera atenció als clients en català i a mantenir aquesta llengua amb els nous parlants de català-, 60 aprenents del Servei de Català de Vilafranca i l'Alt Penedès han posat en pràctica els seus coneixements fora de l'aula. Les pràctiques de compra es proposen als alumnes que tenen un nivell de llengua oral encara no consolidat amb la idea que aquesta activitat els serveixi d'estímul per usar el català en un context real quotidià.

Català fora de l'aula

Les pràctiques lingüístiques es fan durant tres trimestres i al curs 2023-2024 els alumnes n'han realitzat 397 a 38 establiments locals. Tant el personal dels establiments com l'alumnat estan molt satisfets del que representa poder parlar en català fora de l'aula. Per als alumnes, és una oportunitat de guanyar confiança per acostumar-se a fer servir el català en situacions reals. Per als establiments, les pràctiques són útils per fer conèixer el seu comerç i també per acostumar-se a parlar en català amb tothom i no canviar de llengua, tant si atenen els alumnes del CPNL com si ho fan a la clientela en general. Els comerciants s'adonen que parlar d'entrada en català amb tothom significa no discriminar ningú, i amb la seva acció es facilita l'aprenentatge de la llengua i la cohesió social.

Més establiments col·laboradors

Dos establiments més s'han adherit al Voluntariat per la Llengua a Vilafranca durant el mes de maig: Giralt Decoració i Ca l'Esparter Dalmau. El Servei de Català compta amb 56 establiments locals adherits al programa.

Vols compartir aquesta notícia?