Núria Santanach fa les pràctiques del postgrau Ensenyament de Català per a Persones Adultes al CNL L’Heura

CNL L'Heura

CPNL

La Núria ens explica la seva experiència a les aules del CPNL a Santa Coloma de Gramenet

Et podries presentar i explicar-nos què t'ha dut a fer unes pràctiques als cursos de català del CNL L'Heura?

Soc la Núria i ara ja puc dir que soc docent de català per a persones adultes. Després d'obtenir el certificat C2 de català vaig començar a estudiar el grau de "Llengua i Literatura Catalanes" a la UOC i  aquest curs, 2023-2024, he fet el postgrau "Ensenyament de Català per a Persones Adultes". Les pràctiques de docent formaven part de la programació del postgrau.

Em va semblar interessant i enriquidor fer les pràctiques a un centre que estigués en una realitat allunyada del meu entorn habitual. M'agrada conèixer el país i també les realitats que hi ha. És per això que vaig escollir L'Heura. Perquè era diferent del meu entorn i també perquè, tot i ser fora de Barcelona, està molt ben comunicat.

Com et van anar les pràctiques?

Les pràctiques em van anar molt bé. Des del primer moment, la meva tutora, la Rosalia, em va fer sentir part de l'equip del centre i em va fer participar a les classes i també a la preparació. Em va ajudar moltíssim i sempre estava disposada a resoldre els meus dubtes. A més a més, els alumnes també semblaven contents de tenir una professora més a l'aula i em vaig sentir molt ben acollida i respectada.

Què en destacaries? Què et va agradar?

Les pràctiques són una part indispensable del postgrau. Només amb la teoria, l'aprenentatge queda incomplet.

Em va agradar molt i només en puc dir coses bones. Em va agradar el contacte amb l'equip del centre, des del professorat fins al conserge i també el contacte amb els alumnes, que va ser enriquidor i molt agradable.

En destacaria el bon ambient que hi ha, les ganes d'ajudar i la bona col·laboració entre tothom.

Creus que és difícil ensenyar català a persones adultes en grups d'estudiants de molts orígens diferents?

Tal com ens van fer notar durant les classes del postgrau, la diversitat i heterogeneïtat l'hem de veure com una oportunitat de canvi i millora. Sí que és veritat que a vegades pot semblar que seria més senzill que tot l'alumnat fos més homogeni, però seria més avorrit i menys enriquidor per a tothom. Vivim en una societat multicultural i l'aula és un reflex d'aquesta realitat.

Vols afegir algun comentari més?

Aprofito aquesta entrevista per donar les gràcies a totes les persones del CNL L'Heura que m'han ajudat a poder arribar a ser una docent de català per a adults.

Vols compartir aquesta notícia?