9 centres educatius de l’Alt Penedès i el Garraf han fet parelles lingüístiques el curs 2023-2024

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Voluntariat per la llengua

En total, s’han format 79 parelles i 7 trios, en 5 instituts de l’Alt Penedès i en 3 instituts i 1 escola del Garraf

Aprenentatge no formal

5 instituts a l'Alt Penedès i 3 instituts i 1 escola al Garraf han format parelles lingüístiques durant el curs 2023-2024. En total s'han fet 79 parelles i 7 trios, sumant les dues comarques (45 parelles i 7 trios a l'Alt Penedès i 34 parelles al Garraf).

Les parelles lingüístiques que es formen als centres educatius permeten que alumnes de l'Aula d'Acollida que s'han incorporat recentment a Catalunya practiquin català d'una manera no formal amb un company d'un altre curs i dins de l'horari lectiu.

Alt Penedès

A l'Institut Intermunicipal de Sant Sadurní d'Anoia, una dotzena de nois i noies, entre alumnes que van participar activament en les parelles i alumnes de l'aula d'acollida amb qui havien compartit sortides i estones de convivència i aprenentatge, van assistir a l'acte de tancament del curs, el 13 de juny passat. En aquest centre s'han fet 3 parelles, amb 3 voluntaris i 3 aprenents. Els alumnes van destacar els vincles personals que s'havien establert i la capacitat d'ajudar-se entre ells, a més de l'aprenentatge de la llengua catalana. Alhora, la tècnica del CPNL que coordina el Voluntariat per la llengua (VxL) a l'Alt Penedès CNL i la coordinadora LIC, que també van participar en el tancament de curs, van destacar el treball i el bon coneixement del català d'alumnes que fa molt poc que són al centre. Al final es van entregar els diplomes de participació.

A l'Institut Alt Penedès de Vilafranca, que fa vuit anys que gestiona parelles lingüístiques, també es va organitzar un acte de tancament de curs, en aquest cas el dia 31 de maig a la Casa de la Festa Major de Vilafranca. S'hi van repartir diplomes de participació als 9 voluntaris i 16 aprenents que, agrupats en 2 parelles i 7 trios, han pres part en les converses en català entre alumnes de 4t d'ESO de la matèria de servei comunitari i 1r i 2n de l'aula d'acollida.

A l'Institut Alt Foix, de Sant Martí Sarroca, s'hi ha fet 15 parelles lingüístiques durant el curs 2023-2024 i, a més a més, s'ha organitzat una nova modalitat de converses en català a través de Padrins de lectura. A l'Institut de Gelida, s'hi han organitzat 10 parelles lingüístiques. En aquest cas, han participat en una activitat conjunta d'un curs de català del CPNL i també han fet una visita a la Fira de Santa Llúcia. A l'Institut El Foix, de Santa Margarida i els Monjos, s'hi han organitzat una quinzena de parelles lingüístiques.

Garraf

Pel que fa a la comarca del Garraf, s'han format parelles lingüístiques en 3 centres educatius de secundària: l'Institut Xaloc de les Roquetes, l'institut Baixamar de Vilanova i la Geltrú i l'Institut Vinyet de Sitges. En total han estat 30 parelles amb alumnes de 3r i 4t d'ESO.

A part d'aquests centres, a l'Escola el Cim s'han format 4 parelles lingüístiques dins del programa del Servei Comunitari que fan els alumnes de 3r d'ESO.

Vols compartir aquesta notícia?