El Servei Local de Català de Cambrils visita una vuitantena d’establiments comercials de la rambla de Jaume I

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

Ús professional

El català, llengua d'inici d'atenció al públic en un 58 % dels casos

Clarel Platja ha participat en el projecte Comerços aprenents

El Servei Local de Català de Cambrils (SLC) ha visitat entre el març i el setembre 79 establiments comercials i de restauració de la rambla Jaume I, una artèria comercial recentment remodelada.

L'objectiu de les visites era donar a conèixer els serveis que ofereix el SLC al sector empresarial, en especial el servei de revisió de textos, un servei gratuït per a empreses de 10 o menys treballadors que pretén garantir que les empreses i botigues tinguin en català i en un català de qualitat la retolació i la documentació. 

En el cas dels comerços on treballen persones d'origen estranger, se'ls ha ofert la possibilitat de participar en el projecte "Comerços aprenents", en el marc del qual s'imparteixen una sèrie de sessions presencials al lloc de treball d'aquestes persones. Aquest innovador projecte del Consorci per a la Normalització Lingüística vol incidir també en els clients, que si no deixen de parlar en català pel fet de detectar que el comerciant és d'origen estranger l'ajudaran sens dubte a veure el català com una llengua útil per al seu negoci.

Fins ara, quatre establiments cambrilencs han participat ja en aquest projecte pioner que vol garantir l'accés a l'aprenentatge de la llengua als dependents amb poc coneixement de català i poques opcions per fer un curs a causa del seu horari laboral. Són concretament La Casa de los Móviles (rambla de Jaume I, 17), Clarel Platja (rambla de Jaume I, 24) i Clarel Vila (c. de Pere III, 1), i Oasi Roba per a la Llar (rambla de Jaume I, 55). I encara hi ha dos establiments més interessats a participar-hi.

També s'ha informat les botigues que atenen en català de la possibilitat d'adherir-se al Voluntariat per la llengua com a establiments col·laboradors. A més de System Photo (rambla de Jaume I, 2) que ja ho era, s'hi han adherit de nou Boutique Chic by Justine (rambla de Jaume I, 25), Rosella (rambla de Jaume I, 28), Casa del Mar (pl. d'Aragó, 6) i Roba Infantil Mimados (rambla de Jaume I, 7).

En el decurs de les visites, s'ha fet una observació sociolingüística en la qual s'ha pogut comprovar per exemple que un 82 % dels establiments observats compleixen la Llei de política lingüística pel que fa al rètol principal però que el català és d'entrada la llengua d'atenció al públic només en un 58 % dels casos.

Qualsevol empresa o establiment de Cambrils que vulgui fer ús dels serveis que ofereix el SLC Cambrils hi pot contactar a cambrils(ELIMINAR)@cpnl.cat, al 977 79 26 88 o consultar-los a /xarxa/cnlreus/serveis/serveis-per-a-empreses-i-comercos/ 

Vols compartir aquesta notícia?