Taula rodona amb "17 raons per parlar català" a Òdena
CNL Montserrat
"Demaneu a les persones que us envolten que us parlin en català i no us canviïn de llengua"
Dilluns, 23 de setembre, el SCC de l'Anoia i la Biblioteca d'Òdena van organitzar una taula rodona sobre el procés d'integració i els avantatges de parlar català. Van assistir-hi una quinzena de persones, la majoria aprenents de llengua del municipi, que van poder intercanviar impressions amb tres dels testimonis de l'exposició "17 raons per parlar català", que es podrà visitar fins al 30 de setembre a la mateixa biblioteca.
La campanya "17 raons per parlar català" remarca que hi ha moltes raons per parlar català i presenta 17 testimonis units per l'amor i el respecte cap a la terra d'acollida i cap a una ciutat: Igualada. Tots ells pertanyen a diferents àmbits de la societat i han adoptat el català com a llengua de referència, tot i que van néixer fora de Catalunya. Ens demanen que els parlem en català, que defugim prejudicis i que evitem el costum de canviar de llengua amb qui pensem que és foraster. Ens animen a transmetre i preservar la llengua. Ens engresquen a parlar català amb normalitat, per tal que tothom, independentment de la seva procedència, pugui comunicar-se en aquesta llengua. Aquestes 17 persones són el testimoni viu que una llengua no és únicament un codi de comunicació, sinó també una cultura i una identitat.
En l'acte de dilluns els tres testimonis, el Tino, la Paulina i l'Ariana, van explicar la seva experiència d'aprenentatge de la llengua i d'integració a la societat. Alguns dels assistents van poder fer preguntes i demanar consell a persones que van passar pel mateix procés pel qual ells estan passant. El consell general va ser: "Demaneu a les persones que us envolten que us parlin en català i no us canviïn de llengua. Així aconseguireu parlar la llengua i sobretot entendre la societat catalana. Tot això us obrirà portes en el mercat laboral, professional i personal".
La consellera de Cultura i Transparència del Consell Comarcal de l'Anoia, M. Àngels Lores, va tancar l'acte amb una intervenció per animar la població catalanoparlant a aprofitar totes les oportunitats per compartir, ensenyar i transmetre la llengua catalana per augmentar l'ús social de la llengua en tots els àmbits possibles i va posar el focus en la importància fer del català una llengua d'ús habitual i que es parli de manera natural arreu i amb tothom, independentment, de l'origen, els tres físics, la condició, la raça, l'accent del parlant, etc.